Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočina jagoda
  • 29.06.2019. 09:00

Nova prijetnja za proizvođače jagoda - Stelidota geminata!

U ovoj godini, širom Republike Srpske, registrovan je jači napad Stelidote geminate, štetočine jagoda iz familije sjajnika. Po svemu sudeći, u narednim godinama, napadi će biti jači i mogu se očekivati značajnije štete u zasadima jagoda

Foto: Wikimedia/Katja Schulz Bojan Kecman
  • 329
  • 34
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske godinama provodi programe posebnog nadzora na štetočine i bolesti. U vezi s tim stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta i Poljoprivrednog instituta iz Banjaluke, uz podršku Ministarstva, obilaze proizvođače i prate pojavu i razvoj štetočina i biljnih bolesti bilo da je riječ o "odomaćenim" ili karantinskim parazitima i bolestima.

U ovoj godini zabilježen je jači napad Stelidote geminate, sitnog tvrdokrilca koji je napao mnoge zasade jagoda, naročito u zapadnom dijelu Republike Srpske. Štetočina je porijeklom iz Sjedinjenih Američkih Država, gdje je poznata kao "Strawberry Sap Beetle", odakle se, prije dvadesetak godina, proširila po evropskim zemljama.

Šteta u jagodnjacima oko 30%

Međutim, interesantno je da je u našim krajevima Stelidota geminata, do sada, rijetko napadala jagode, breskve i ostale voćke. Petar Nikolić, stručnjak sa Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci, prati ovu štetočinu i prema njegovim riječima, moguć je jači napad u narednim godinama, naročito u zasadima jagoda. Pojačano prisustvo ovog tvrdokrilca registrovano je u regionu Prijedora, u zasadima jagoda, gdje je šteta oko 30%. Ako se ne odrade mjere zaštite, naredne godine, šteta može biti mnogo veća.

Otežane mjere zaštite od štetočine

Upravo su mjere zaštite teške jer imago napada plodove jagoda pred samu berbu. Plodovi su izbušeni sa dubokim rupama i nisu za prodaju jer brzo trule. Osim imaga i larve prave štetu na zrelim plodovima. Životni ciklus štetočine završava se za 20 – tak dana, a imago živi oko dva mjeseca. Posljednje larve, poslije berbe, odlaze u zemljište gdje na dubini od 1.5 cm prelaze u lutku. Mjere borbe nisu lake jer je, zbog napada pred i tokom berbe, nemoguća primjena insekticida. Zato bi poslije berbe trebalo dići foliju i odraditi tretman zemljišnim insekticidima, međutim, njihov efekat će se uglavnom izgubiti do naredne berbe. Kao jedna od mjera jeste upotreba entomopatogenih nematoda, ali su potrebna dalja ispitivanja efekata nematoda na larve Stelidote u poljskim uslovima.

Ministarstvo nastavlja sa podrškom

U svakom slučaju, na Stelidotu geminatu mora da se obrati pažnja jer će, vjerovatno, biti jedan od ograničavajućih faktora proizvodnje jagoda u narednom periodu. Do kraja godine biće poznato koliko se štetočina proširila po jagodnjacima i da li se može očekivati jači napad naredne godine, ako uslovi za razvoj budu povoljni. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS i dalje će da pruža podršku stručnim institucijama u praćenju ove štetočine.

 


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Stelidota geminata Jagoda Larva Lutka Zemljišni insekticid Sitni tvrdokrilac Strawberry Sap Beetle Štetočina na jagodama


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.