Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnica
  • 06.08.2023. 10:30

Njega borovnica u avgustu: Čupajte korove i pazite na prihranu

U zasadima borovnica ne bi trebalo dopustiti da prevladaju korovi jer iscrpljuju biljku i usporavaju njen rast i razvoj. U ovom periodu potrebno je i obaviti prihranu đubrivima s više fosfora.

Foto: Bojan Kecman
  • 131
  • 27
  • 0

Borovnica je među biljkama koje najslabije trpe konkurenciju ostalih za dostupna hranjiva u zemlji. Ako oko stabala raste dosta korova, on će spriječiti rast i razvoj biljke, kao i redovno plodonošenje.

Najgori su pirika i slak

Dubina korijena borovnice iznosi nešto više od 40 centimetara. Najviše problema od korova proizvođačima prave pirika i slak.

Prvi ima dubok korijen koji se teško vadi do kraja, a slak, koji na vrhu ima velike bijele cvjetove, obmotava grane borovnica zbog čega može lako da dođe do njihovog, ali i kidanja pupoljaka, što oštećuje biljku i umanjuje prinos.

Isčupane korove trebalo iznesite iz zasada

Zato je od velike važnosti kontinuitet u čupanju trava, odnosno, korova iz zasada i ko ne obezbijedi dovoljne količine piljevine, sječke ili folije, može imati velikih problema, naročito u ovoj godini koja je jedna od najboljih što se tiče dostupnosti vode za sve biljne vrste.

Isčupane korove trebalo bi iznijeti iz zasada, naročito ako cvjetaju, a oko grmova borovnica trebalo bi staviti piljevinu (ne presitnu) i sječku da korovi sporije rastu.

Redovno navodnjavati zasade

Iako je u zemljištu dovoljno vlage, u slučaju da temperature prelaze 35 stepeni, mora se vršiti navodnjavanje borovnica, naročito u višim područjima gdje je isparavanje vlage iz zemljišta brže u odnosu na nizijske krajeve. Ono bi trebalo da se obavlja u ranim jutarnjim časovima jer je zemlja hladnija dok je u večernjim toplija zbog intenzivnog zagrijavanja.

Od avgusta nije poželjna pretjerana upotreba azota

Navodnjavanje u večernjim časovima poželjno je ako je voda stajala u cisternama i ako je koliko toliko zagrijana. U sisetem mogu da se unesu vodotopiva đubriva s više fosfora, bora i cinka, a uporedo se može vršiti i folijarna prihrana, takođe s  đubrivima s više fosfora jer se u ovom periodu za proljeće stvaraju zalihe ovih minerala koji su važni za redovne i visoke prinose.

Od septembra više kalijuma

Dovoljna su tri do četiri tretmana ovim đubrivima tokom avgusta, a u septembru treba pojačati ishranu s više kalijuma, koji će takođe biti dostupan u proljeće naredne godine, jer 80 posto kalijuma borovnica koristi na osnovu zaliha od lani.

Od avgusta nije poželjna pretjerana upotreba azota tako da ne treba bacati oko grmova đubriva s više azota jer postoji opasnost da grane, do zime, ne odrvene dovoljno.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Tagovi

Borovnica Korovi Slak Pirika Fosfor Kalijum Navodnjavanje borovnica


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.