Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problem izvoza
  • 27.09.2022. 13:30

Niko ne želi izvoziti bh. voće u Rusiju: Vraćeno šest šlepera

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, iz Bosne i Hercegovine je prošle godine u Rusiju izvezeno konzumnog voća u vrijednosti od oko 9 miliona maraka

Foto: Depositphotos/Steidi
  • 192
  • 37
  • 0

Proizvođači voća iz Bosne i Hercegovine mogli bi pretrpjeti milionske gubitke jer trenutno više od 90 posto prijevoznika ne želi da izvozi u Rusiju zbog rata u Ukrajini, budući da je veći dio transporta preko ukrajinske teritorije.

Kako javlja BHRT, voće, uglavnom jabuke, trenutno su u hladnjačama i čekaju izvoz. 

Vraćene jabuke

Posljednja pošiljka od šest šlepera, kasnila je s isporukom zbog cjelokupne situacije i sve je vraćeno natrag. Trenutno je nekoliko prijevoznika iz Srbije pristalo da vozi,ali i dalje je to zanemariv broj.

"Samo smo tu na jednoj pošiljci izgubili 100 hiljada, a jako su veliki troškovi pakovanja i spremanja", rekao je Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.

Jesen u voćnjaku: Kako posaditi jabuku?

Voćari u Federaciji BiH kažu da će nemogućnost izvoza za velike proizvođače lančano povući i gubitke za male proizvođače, jer će tržište biti preplavljeno, pošto su do sada manji proizvođači pokrivali domaće tržište.

"Meni je bitno da se hiljade tona od velikih proizvođača izvezlo, konkretno sada je to Rusija, da bi se nama manjima rasteretilo lokalno tržište jer nismo ostvarili uslove za izvoz", ističe Edib Balić, voćar iz Tešnja.

I prijevoznici na gubitku

Ovo će uzrokovati i velike gubitke za prijevoznike, jer samo jedna pošiljka košta nekoliko hiljada eura. Međutim, oni su kategorični, niko neće da vozi jer nije sigurno.

"Pojavio se još jedan novi koridor preko Turske, ali prije ove situacije se putovalo 20 dana tamo i nazad, a ovaj koridor to je dodatnih 15 dana, tako da mi nemamo nikakve ekonomske opravdanosti da putujemo", rekao je Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport Republike Srpske.

Čuvaju jabuke u brdskim tunelima - uštede više od 30 posto struje

Dok entitetske vlade ne pronađu alternativno rješenje, voćari se snalaze pa tako dio voća prodaju građanima koji ga kod njih direktno prerađuju. Prema podacima Vanjskotrgovinske komore, iz Bosne i Hercegovine je prošle godine u Rusiju izvezeno konzumnog voća u vrijednosti od oko 9 miliona maraka. 


Tagovi

Jabuke Izvoz Ukrajina Rusija Dragoja Dojčinović Edib Balić Nikola Grbić


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.