Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja jabuke
  • 27.09.2022. 07:30

Jesen u voćnjaku: Kako posaditi jabuku?

Jesen je najbolje vrijeme da posadite jabuke. Dobro pripremite sadnu jamu i osvježite korijen

Foto: Depositphotos/thefutureis
  • 1.339
  • 137
  • 0

Jesenji dani su idealni za sadnju voćnih sadnica, a najčešće sadimo razne sorte jabuke. U ovom periodu je dovoljno vlage u zemljištu, a sadnica ima vremena da se prilagodi novim uslovima i dobro ukorijeni. To će joj dati mogućnost da s vegetacijom krene ranije tokom proljeća.

Priprema sadne jame

Prvo je potrebno pažljivo odabrati mjesto sadnje. Mlada sadnica ne smije biti posađena preblizu objekata, drugog drveća, u sjeni, zabarenom zemljištu.

Kada ga odredimo, ukloni se gornji sloj zemlje i odloži na jednu stranu. Zatim iskopamo dublje slojeve i odložimo na drugu stranu. Dubina sadne jame treba biti do 50 cm, a širina minimalno 50 x 50 cm. Kod sadnica s golim korijenom i kada je podloga divlji sijanac ili nek druga bujna podloga, potrebna je dubina od 70 cm. U slučaju da je zemljište teško, ilovasto, širina je veća, jer trebamo stvoriti što povoljnije uslove za razvoj korijena.

Slabo bujne podloge su i dalje smjer u kojem će se voćarstvo razvijati

Na dno rupe stavljamo šljunak, koji predstavlja drenažni sloj, i na njega organsko đubrivo. Za to možemo iskoristiti travnati sloj kojega smo skinuli prilikom kopanja rupe. Okrećemo travnati dio prema dolje. Možemo dodati kompost, glistinac, stajsko ili peletirano đubrivo. Tako ćemo stimulisati korijen da raste prema dolje u potrazi za hranjivim materijama.

Sadnice s golim korijenom što prije posadite

Preko đubriva stavlja se površinski sloj zemlje i sve se dobro izmiješa. Ako imate problema s voluharicama, možete dodati mljeveno, usitnjeno staklo, koje će ih otjerati od korijena.

Osvježiti korijen

Sadnice mogu biti golog korijena, sa korijenovom balom u vrećici te u kontejnerima. One s golim korijenom je potrebno što prije posaditi kada se izvade u rasadniku. Ako to nije slučaj, potrebno je odrezati slomljene korjenčiće i kratkim rezom odrezati vrhove kako bi stumulisali razvoj. Zbog stajanja, najbolje je da se korijen potopi u smjesu goveđe balege, ilovače i vode u odnosu 1:1:1 na najmanje 2 h, a još bolje preko noći. Kad ne možete obaviti sadnju u kratkom roku, korijen zatrpajte navlaženim pijeskom kako se ne bi isušivao.

Sadnicu smjestite na zemlju u sadnoj rupi i odmah postavite kolac za kojega ćemo ju privezati. Lagano je zatrpati preostalom zemljom koju stopalima ugazimo kako bi se ostvario što bolji kontakt sa korijenom.

Oko sadnice formirajte zdjeličasto udubljenje u kojem će se zadržavati voda. Na kraju obavite zalijevanje i postavite mrežice kako bi ih zaštiti od srna i zečeva.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Jesenja sadnja Sadnja jabuke Sadnja voćaka Voćne sadnice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

I grčki poljoprivrednici protestuju. Hiljade njih, iz cijele zemlje okupilo se u utorak na centralnom trgu u Atini. Traktore su parkirali ispred zgrade parlamenta u najvećem protestu do sada. Razlog okupljanja su sve veći troškovi proizvodn... Više [+]