Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novi početak
  • 18.01.2022. 10:30
  • Banjalučka regija, Republika Srpska, Laktaši

Nikad nije kasno: Vitalni penzioner ove godine sadi hektar jabuka

Ovaj bivši policajac je do prije nekoliko godina uzgajao povrće, najviše paradajz. Znao je da ostvari prinose i do 100 tona

Foto: Bojan Kecman
  • 423
  • 61
  • 0

Radenko Guzijan iz Slatine kod Laktaša posadit će ove godine hektar jabuka. Nakon bavljenja povrtarstvom odlučio je da počne s uzgojem jabuka jer se proizvodnja krušaka, zbog čestih mrazeva, više ne isplati.

Ovaj bivši policajac je do prije nekoliko godina uzgajao povrće, najviše paradajz. Znao je da ostvari prinose i do 100 tona, ali zbog niske otkupne cijene i uvoza iz inostranstva, nakon nekog vremena ta proizvodnja nije bila isplativa.

"Morao sam da vozim i u druge gradove paradajz i to po cijeni nešto višoj od 20 feniga za kilogram. Naravno da to, na duže staze, nije bilo isplativo i morao sam da prekinem proizvodnju", ističe Radenko.

Planira uzgoj više sorti jabuke

Ipak, pošto ovaj penzioner, ne može bez rada, ubrzo će da podigne novi zasad jabuka, tačnije 3.000 sadnica, a u sortnom sastavu najviše će biti zastupljena sorta Ajdared.

Biće i sorti Gala i Zlatni delišes, ali za Ajdared sam se odlučio jer je ipak to sorta koja ima najbolji prolaz na tržištu kod nas. Sadnice sam nabavio iz rasadnika “Agromedžik“ iz Donjeg Crnjelova kod Bijeljine, vrhunskog su kvaliteta i samo čekam da se vrijeme popravi pa da posadim. Jednostavno, nije bilo moguće obaviti sadnju ranije zbog čestih kiša i vlažnog zemljišta“, kaže Radenko.

Na parceli koja je, za sada, uzorana, obezbijeđeno je navodnjavanje za budući zasad, a u ovoj godini, Guzijan planira da postavi i protivgradnu mrežu. Posjeduje i svu mehanizaciju koja je neophodna za bavljenje voćarstvom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske izašlo je u susret Radenku i ostalim voćarima koji su konkurisali na Javni poziv za dodjelu sadnica jabuka, šljiva, breskvi i krušaka. Voćke treba da se zasade do aprila upravo zbog vremenskih prilika.

Imanje Radenka Guzijana

Inače, Ministarstvo je finansiralo nabavku sadnica u kompletnom iznosu, a na voćarima je bilo da pripreme zemljište za sadnju. Izabrana su četiri domaća rasadnika, a ukupno će biti posađeno 100.000 sadnica. Izbor rasadnika bio je na voćarima. Najviše će biti posađeno jabuka što je bilo i za očekivati jer ova voćna vrsta najčešće izbjegne veću štetu od mraza, za razliku od breskve, šljive i kruške.

I Radenko je imao štetu od mraza na kruškama u 2021. godini. Kaže da u posljednje tri godine, zbog mraza, nema prinosa.

Vidjeću šta će da bude u ovoj godini. Ako ne bude mraza ostaviću zasad, a ako ga bude, moraću da počupam kruške jer se njihova proizvodnja ne isplati. Rano cvjeta, ubije je mraz, a profita nema", kaže ovaj vitalni penzioner.

Spreman i plastenik 

Dvije godine uopšte nije rezao stabla zbog toga. Ni cijena, kako kaže, nije dobra posljednjih godina.

"Razmišljao sam čak i o dunji jer je i ona popularna posljednjih godina, izbjegava također mrazeve, a od nje se pravi i rakija koja može da se proda. Ipak, na kraju sam izabrao jabuku i mislim da neću pogriješiti", ističe Radenko koji je prije desetak godina krušku posadio na šest duluma i među mnogim je voćarima što razmišljaju da počupaju stabla krušaka.

Posljednjih godina kruškina buva nije veliki problem za voćare koliko mraz.

Radenko je krajem prošle godine kupio i plastenik od 500 kvadrata. Ubrzo će da pretanjira i isfreza zemlju kako bi počeo s uzgojem bijelog luka, a na jesen planira da počne s uzgojem bijelih ruža.


Fotoprilog


Tagovi

Radenko Guzijan Ajdared Gala Zlatni delišes Slatina Laktaši Agromedžik


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.