Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Matijašić
  • 20.04.2019. 07:30
  • Istarska, Zamask

Nijemci nekada nisu htjeli čuti za maslinovo ulje, a danas ga naručuju skoro svaki mjesec

OPG Matijašić, šampion ovogodišnjeg Noćnjaka u Neumu, svoje je maslinovo ulje predstavilo i u Strasbourgu. Bila je to prilika da saznamo što se događa u sektoru maslinarstva u susjednoj Hrvatskoj, na koje probleme nailaze istarski proizvođači, ali i koji su planovi ovog uspješnog OPG-a

Foto: Vedran Stapić
  • 176
  • 22
  • 0

Obitelj Matijašić iz Poreča (susjedna Hrvatska, op.u.) bavi se turizmom, a s maslinarstvom su krenuli 2008. godine. Priča počinje pet godina prije, 2003., kada su odlučili renovirati staru kuću te povezati poljoprivredu i turizam. Danas, 11 godina nakon prvih posađenih maslina, imaju 600 stabala na nešto manje od 3 hektara zemlje, na području Zamaska. 

"Jako smo zadovoljni jer više od polovine proizvodnje maslinovog ulja plasiramo na njemačko tržište, odakle su naši gosti. Interesantno je to da prije desetak godina Nijemci nisu htjeli čuti za maslinovo ulje, a sada, skoro svaki mjesec karton, dva, šaljem kupcima u Njemačku i Švicarsku", otkriva nam Zlatko Matijašić, tvorac najboljeg maslinovog ulja prema rezultatima ovogodišnjeg Noćnjaka što je i bio povod da posredstvom europarlamentarke Marijane Petir, svoje ulje predstavi u prijestolnici Europe, Strasbourgu. 

OPG Matijašić šampion Noćnjaka za kvalitetu pakovina

Matijašić kaže kako je bilo jako zanimljivo vidjeti što se događa u poljoprivredi drugih zemalja Europske unije. "Na ovom smo putovanju posjetili i vinariju u Njemačkoj gdje smo vidjeli kako se ondje jednostavno radi, po mom dojmu. Ljudi se ne muče s nebitnim stvarima kao kod nas, rade samo svoj posao, proizvodnju, prodaju. To mi se jako sviđa. Nadam se da ćemo i mi doći do tog nivoa za par godina", optimističan je Zlatko otrkivši nam više detalja o svojim maslinicima koji se nalaze u središnjoj Istri. 

Autohtone istarske sorte

"Jedan dio maslina gleda prema Učkoj, na jezero Butoniga, drugo prema Mirni, prema Kaldiru gdje se osjeti morski zrak. Na nadmosrskoj smo visini oko 400 metara tako da nekada imamo problema s vjetrovima. Nasadi su svi terasasti. Berbu uglavnom radimo ručno, a kod obrade zemljišta moramo koristiti male traktore", priča Matijašić dodavši kako prilikom berbe pomažu obitelj i prijatelji, ali su se i modernizirali sa tresačima. 

Oz oca Zlatka, na predstavljanju u Strasbourgu bila je i njegova kćerka Antonela (desno)

Što se tiče sortimenta, Matijašići pretežno imaju autohtone istarske sorte. "Tu su buže, rošinjole, žižorele, a imamo i staru sortu, črnicu koje imamo oko 50 stabala", nabraja Matijašić koji je, ipak, na ovogodišnjem Noćnjaku šampionsku titulu osvojio s oblicom. 

Istarsko ulje na Noćnjaku pobijedilo s dalmatinskim adutom

"Rekli smo, idemo u Dalmaciju s njihovim adutom, da ih pokušamo pobijediti", smije se Zlatko koji ipak kaže da nisu slučajno došli do vrha. "Zadnje tri godine smo uvijek tu, pri vrhu. Prije dvije godine smo bili vice šampioni, a prošle šampioni miješanih ulja s kupažom buže, oblice i bjankere. Oblica je kod nas ove godine stvarno bila izuzetno zdrava i rodna. I što je interesantno, brali smo je kasnije od bjankere, ali je zbog obilnog roda to bila kasnija berba."

No, bilo je i izazova i to tehničke prirode. Priča kako je najveći problem okolnih maslinara to što sve teže mogu u kratkom roku preraditi masline u ulje zbog nedostatka kapaciteta uljara. 

Puno maslinara ulje prerađivalo u Sloveniji

"Zato je puno maslinara, čak iz središnje Istre, išlo na preradu u Sloveniju, u uljaru Lisjak, u blizini Kopra. Kod nas su dvije uljare s velikim kapacitetom, ali sve je bilo zakrčeno jer svi beremo u istom momentu. Zato nam je cilj zaokružiti svoju proizvodnju ulja s malom, vlastitom uljarom. Nadam se da ćemo dobiti dozvole, ako ne za ovu, onda za iduću godinu. Želimo imati vlastitu uljaru i raditi profesionalno. Cilj nam nije imati veliku masu nego kvalitetu."

A kvalitetu prati i cijena. Matijašići danas svoje ulje prodaju za oko 16 eura po litri. No, i tu očekuju napredak. 

"Trenutno smo u procesu prelaska na ekološku proizvodnju, odnosno u prijelaznoj fazi. Za par mjeseci ćemo dobiti certifikat oznake zaštićenog porijekla, tako da se nadamo da ćemo dići cijenu za 4 do 5 eura po litri. Po tom pitanju bez problema napredujemo jer smo na takvom području koje je idealno za eko proizvodnju. Nema zagađivača, a i našem području je tek 15 do 16 hektara maslinika. Nema intenzivnog uzgoja pa ni bolesti. Maslinove muhe i svrdlaša gotovo da i nema", zaključuje Zlatko Matijašić.


Tagovi

OPG Matijašić Maslinovo ulje Oblica Noćnjak Ekološka proizvodnja


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !