Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkupna cijena
  • 16.06.2016. 12:00

Neka i propadne, ali ne daju malinu po 2,5 KM!

Otkupna cijena malina lani se kretala od 3,80 do 4,00 KM, a sada im nude 2,50 KM. Cazinski malinari na to ne žele pristati, čak i pod cijenu propadanja uroda.

Foto: Malinari/Facebook
  • 10.467
  • 522
  • 0

Maline ne daju za cijenu od 2,50 KM - radije će pustiti da propadnu! Poruka je to koju su otkupljivačima poručili proizvođači malina iz Cazina. Naime, kako su rekli za cazin.net, nadali su se cijeni od 4,50 KM što bi, smatraju, bila njezina stvarna vrijednost.

Preniska cijena otkupa

Otkupna cijena malina, podsjetili su, lani se kretala od 3,80 do 4,00 KM. Nezadovoljni malinari, nakon okupljanja u cazinskoj MZ Polje, svoje nezadovoljstvo planiraju nastaviti i okupljanjem malinara iz svih sela općine Cazin. Cijenom su nezadovoljni i u drugim općinama Unsko-sanskog kantona te su okupljanja najavili i malinari iz Bosanske Krupe.

Cilj malinara je da cijena bude kao prošlogodišnja. Na 2,50 KM, po cijenu propadanja uroda, kažu, ne misle pristati.

Nezadovoljstvo i zbog cijene smilja

Otkupnom cijenom nisu zadovoljni ni proizvođači smilja u Hercegovini. Naime, drže da je 3,00 KM za kilogram smilja daleko od stvarnosti. Nezadovoljstvo su, kako je prenio vecernji.ba, prvi iskazali branitelji čapljinskog kraja koji su podsjetili da je cijena kilograma prošle godine bila 5,00 KM, a u jednom trenutku narasla i na 7 KM/kg.

Stvarna cijena kilograma smilja, smatraju, je 5 KM te pozivaju proizvođače da ne pristaju na nižu otkupnu cijenu.

Foto: Malinari/Facebook


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Maline Otkupna cijena Protest Cazin Proizvođači Smilje Čapljina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.