Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Masline u avgustu
  • 04.08.2022. 12:00

Navodnjavajte maslinike i pripazite na štetnike, posebno skorovače

Pojedine sorte u petoj godini od podizanja maslinika su već rodne ili ulaze u rodnost, takvim treba osigurati navodnjavanje od tri puta sa 50 litara vode

Foto: Depositphotos/kasto
  • 89
  • 6
  • 0

Agrotehnička mjera navodnjavanja u maslinicima nastavlja se i tokom avgusta kako bi se osigurao urod. Količinu vode koja se primjenjuje treba povećati ovisno o starosti sadnica maslina naspram proteklog mjeseca, pa tako mlade treba navodnjavati i do četiri puta po 20 litara.

Pojedine sorte u petoj godini od podizanja maslinika su već rodne ili ulaze u rodnost, takvim treba osigurati navodnjavanje od tri puta sa 50 litara vode. One starije se navodnjavaju dva puta sa tristo litara vode. Aplicirane količine treba uskladiti sa tehničkim karakteristikama sistema za navodnjavanje, kako bi on bio što efikasniji, savjetuju inženjeri agronomije  dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromeditearnskog zavoda.

Korov i gnojidba

Uništavanje korova se obavlja primjenom herbicida ili košnjom. Ukoliko se kosi jako je bitno kod iznosa korovne mase na mjesto spaljivanja da se ponaša u skladu s pravilima održavanja vatre na otvorenom. Isto tako je moguće ostaviti zelenu masu na površini maslinika u svrhu malčiranja, kako bi se smanjilo isparavanje vode iz tla.

Folijarna gnojidba je identična onoj u julu, sa razmacima apliciranja od deset do petnaest dana. Obično se krajem avgusta dešavaju jače padavine koje doprinose agrotehničkoj mjeri gnojidbe,  koju je kao osnovnu moguće obavljati u ovom periodu sa osvrtom na formulacije sa naglašenim fosforom ili kombinirano azotno fosforno gnojivo. Na karbonatnim tlima gnojidba se obavlja sa formulacijama čije naglasak na kaliju. Također, moguće je dodati minimalne količine azota u obliku UREA-e, cca. 200 g po maslini, kako bi pospješili njeno dozrijevanje.

Zaštita maslina se nastavlja praćenjem pojave maslinove muhe (Foto: Vedran Stapić)

Primjena ostalih vodotopivih gnojiva i formulacija je ovisna o proizvođaču ili postotku udjela elemenata. Kod folijarne je isto jako bitna čistoća sapnica raspršivača kako bi aplikacija bila što efikasnija. Kod zaštite maslina pesticidima čistoća sapnica je isto važna.

Osmi mjesec je idealan ukoliko smo se odlučili podignuti maslinik koji zahtijeva pripremne radove na tlu poput uklanjanja vegetacije, ravnanja i planiranja terena. Nakon ravnanja terena slijedi duboko rahljenje tla sa mjerama rigolanja i ripanja. Potom slijedi usitnjavanje terena i uzimanje uzoraka tla za analizu tla kako bi se što tačnije utvrdila potreba za meliorativnom gnojidbom. Agro tehničkim radovima u ovom mjesecu popravljamo bio-hemijsko-fizikalni sastav tla budućeg maslinika.

Zaštita maslina

Zaštita maslina se, također, nastavlja praćenjem pojave maslinove muhe (Dacus oleae) pomoću žutih ploča koja ima tri do pet generacija. Upotrebom atraktanata provodimo njen ulov. Atraktne lovke su punjene hidroliziranim protetinima koje mijenjamo jednom do dva puta u mjesecu. Maslinova muha je štetnik ploda, ovisno o visini temperatura koje se kreću od 35 °C do 37 °C zavisi intenzitet pojave ovog štetnika. Zaštita u ovom periodu se obavlja na bazi aktivnih tvari fentiona, dimetoata, diazinona, triklofona, tetraklorvinfosa, te fosmetata.

Pored maslinove muhe u ovo periodu se pojavljivanju skorovače kao štetnici maslina na mladim granama, izbojima i mladim cijepovima gdje uništavaju lišće. Crvenonoga siva pipa (Otiorrhynchinus cardiniger) je pipa iz skupine skorovača koje napadaju maslinu, duga je oko 15 mm sa izrazito crvenim nogama. Može se uništiti sabiranjem i trešnjom na rasprostrtu pokrivenu površinu. Suzbija se sredstvima na bazi fentiona, fenitrotiona i fosalona. Također se može zaprašiti tlo sumporom ne daleko od mlade sadnice, kako bi spriječili približavanje pipe.

Savremeni pristup zaštiti masline ili - može i bez pesticida

Ljetna rezidba je agrotehnička mjera koja zahtijeva odstranjivanje vodopija i izboja u zoni tla kod masline poradi rasterećenja masline od potrebe za vodom što čine ovi oblici mladih grana. Također, nakon iznosa se spaljuju, a vodopije koje se ostavljaju na primarnim granama kao rezerva za formiranje i očuvanje krošnje daju plod tek nakon tri do četiri godine starosti.     

Kod primjene preparata jako je važno držati se uputa proizvođača o dozama  kao i preporukama agronoma u  agro-centrima.


Tagovi

Masline Maslinici Navodnjavanje Gnojidba masline Korov Zaštita Maslinova muha Crvenonoga siva pipa


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]