Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina 2017.
  • 13.09.2017. 07:00

Nagodinu će cijena maline skočiti za tri puta?

BiH zauzima 12. mjesto u svijetu po proizvodnji i izvozu maline, to nije ni malo mala stvar niti zanemariv i beznačajan podatak.

Foto: Pixabay/DGlodowska
  • 6.166
  • 666
  • 0

Krenuvši unazad desetak godina, malinarstvo se u Bosni i Hercegovini veoma brzo razvijalo i svake godine bilježilo se povećanje proizvodnje, samim tim se povećavao i izvoz ove kulture. Sve to je pratila, što je razumljiv slijed, svjetska potražnja ove kulture i dobra otkupna cijena. Takav brz rast malinarstva kod nas tj. širenje parcela pod ovom kulturom dovelo je BiH na zavidan položaj svjetske ljestvice proizvodnje i izvoza maline.

12. po proizvodnji i izvozu

BiH zauzima 12. mjesto po proizvodnji i izvozu maline, to ni malo nije mala stvar niti zanemariv i beznačajan podatak. Ove godine otkupna cijena je niska i kao takva neprihvatljiva je za proizvođače. Sa pretpostavkom o niskoj otkupnoj cijeni maline počelo se govoriti i nagađati još u januaru, o čemu su mnogi mediji pisali kao i AgroKlub. Zatim, osim loših vijesti oko otkupne cijene proizvođače je pratilo i nepovoljno vrijeme. Kasni proljetni mrazevi, visok snježni pokrivač u proljeće te na kraju dug sušni period.

Godišnje se u BiH proizvede oko 22.000 tona maline. Okupnom cijenom nižom od 3 KM ugrožava se egzistencija oko 20.000 porodica koje se bave ovom proizvodnjom. S druge strane, iako smo veliki proizvođači, realno gledajući, mi smo loši konzumenti, potrošači ove kulture.

9 malina dnevno i sve bi bilo prodano u BiH

Prema nekim analizama smatra se da (kampanja "Devet malina" ) kada bi svaki građanin BiH pojeo 9 malina dnevno, sav rod bi zavšio na tezgama naše zemlje. Stoga, da bih probudila svijest građana, evo nekih značajnih osobina maline za naš organizam.

Ovo jagodasto voće sadrži vitamine C, vitamine B kompleksa, vitamin E i K, u malim količinama sadrži gotovo sve minerale najviše kalijuma. Izuzetno je značajna zbog bogatog sadržaja raznovrsnih antioksidanasa, pojedini imaju antimikrobna svojstva, sprečava pojavu bakterija i gljivica, pojedini imaju antikancerogena svojstva. Iz tog razloga je zaštitnik od mnogih bolesti i prirodni saveznik u borbi protiv raka. Poboljšava krvnu sliku, apetit kod djece. Listovi maline imaju razna ljekovita svojstva ako ih koristimo kao čaj, jača srce, pomaže pri liječenju ženskog sterilteta itd. Pogodna je za ishranu dijabetičara.

Godišnje se u BiH proizvede oko 22.000 tona maline.

U borbi da se prevaziđu prepreke, čak su se predstavnici proizvođača maline iz Republike Srpske i Federacije BiH sastajali sa proizvođačima iz Arilja, da pokušaju iznaći zajedničko rješenje, jer ih slični problemi prate. Tada je malinar Edin Mameledžija istakao: "Veoma je važno da budemo zajedno jer smo usred pokušaja pljačke proizvođača".

Čest je slučaj u tom odnosu proizvođač - otkupljivač da upravo proizvođač ostane oštećen, kao i ove sezone i oko čega su, i pored dugih faktora, nastali svi ovi problemi.

Ne odustajte od maline!

Zbog umanjenog roda, cijena maline je nešto viša, ali to još uvijek nije zadovoljavajuće za prozvođača i ona kao takva još nije prihvatljiva. Neki su malinari izrevoltirani niskom cijenom još na počeku vegetacije čak palili nasade maline. To je zaista radikalan potez i nikako malinarima ne savjetujem nešto slično.

Ono što brine je da i dalje neki proizvođači smanjuju površine pod ovom kulturom. Savjetujem malinarima strpljenje jer se već prema nekim nezvaničnim podacima doznaje da će naredne godine cijena malini skočiti za tri puta. Zašto odustajati od ove proizvodnje ako je svih 15 godina unazad cijena bila zadovaljuća i stalno rasla.

Sadni materijal iz BiH kupuju u cijelom regionu

Da je malinarstvo kod nas postalo veoma važna grana poljoprivrede, govori i podatak da za sadnim materijalom iz BiH, tačnije iz Bugojna, raste interesovanje i potražnja zemalja u regionu.

Malina je zaštitnik od mnogih bolesti i prirodni saveznik u borbi protiv raka.

Toliko je bilo sastanaka, polemike, diskusija i problema oko maline i malinarstva o čemu je i naš portal puno pisao. Ako ovim člankom mogu bar malo da postaknem čelne ljude u Vlasti BiH da podrže i pomognu na neki način i proizvođače te da pozovem na strpljenje, a građane, potrošače da više konzumiraju malinu - onda sam uspjela u svojoj namjeri, da svi zajedno održimo to 12. mjesto u svijetu ili čak da dalje napredujemo na svjetskoj ljestvici, a naravno da i proizvođači budu zadavoljni.

Foto: Pixabay/DGlodowska


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Malinarstvo Otkupna cijena BiH Malina


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.