Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobično
  • 03.08.2022. 12:00

Na istom stablu rodila i šljiva i kajsija - kako je moguće?

Ja ipak više volim kajsije, a brat šljive, uglavnom na tom stablu bit će plodova za obojicu, priča Đorđe Šećević iz sela Banja kod Aranđelovca.

Foto: Toppress
  • 810
  • 65
  • 0

Na jednom imanju u selu Banja nadomak Aranđelovca u Srbiji, kajsija se gaji godinama, ali ove godine braća Šećević uočila su sasvim neobičnu i reklo bi se rijetku pojavu. Na jednom stablu kajsije rodila je i šljiva, pa tako ovi dječaci šaljivo kažu - to je super, odemo po kajsije, a donesemo i šljive, prenosi Toppress.

"Volim da odem u voćnjak i da berem plodove tako je najukusnije jer djed ne prska pa mogu da jedem čim uberem. Brao sam kajsije skoro svakoga dana, a onda sam jednom prilikom sa bratom Nikolom vidio i šljivu na tom stablu. Bilo nam je jako čudno kako je to moguće, ali djed Miroslav nam je rekao da je to najvjerovatnije zbog kalemljenja. Ja ipak više volim kajsije, a brat šljive, uglavnom na tom stablu bit će plodova za obojicu", priča Đorđe.

Posljedica kalemljenja

Inače na ovom porodičnom imanju uspijeva razno voće tipično za ove prostore, ali ovakva pojava kod njih prvi put je uočena. I baš kao što je rekao djed Miroslav ovakva situacija je posljedica kalemljenja i vrlo rijetko se dešava, a stručnjaci iz oblasti voćarstva imaju i stručno objašnjenje za to.

"Dešava se to kod podloga na koje se mogu kalemiti različite voćne vrste pa tako može doći do slučajnog rađanja dvije voćne vrste na istom stablu, ali se to može i namjerno kalemljenjem uraditi", objašnjava profesor Ivan Glišić sa Agronomskog fakulteta u Čačku za ovaj medij.

Dodaje da je eksperiment sproveo u djelo i na svom imanju gdje je kalemljenjem dobio stablo jabuke na kojem ima crvene, žute i zelene jabuke poznatih sorti, ajdared, zlatni delišes i greni smit.

Ipak prema njegovim riječima ovakvi primjeri su mogući samo kao hobi varijanta, u komercijalnom voćarstvu nema značaja.

Nije neobično za kajsiju

Poznati kalemar iz Vinče Verko Kačarević dodaje da se ovakvi slučajevi u voćarstvu mogu desiti i to naročito na kajsiji.

"Postoje dva načina proizvodnje sadnog materijala kajsije, kalemljenjem direktno na dženariku ili kalemljenjem na posrednika gdje imamo dženariku, šljivu i kajsiju. Zbog bolesti apopleksija preporuka je da se podizanje novih zasada kajsije vrši preko posrednika, odnosno da se na dženariku kalemi šljiva uglavnom stenlej ili čačanska lepotica.

Na sadnicu šljive koja je nakalemljena na dženarici na visini od 70-90 centimetara od zemlje kalemi se kajsija u avgustu mjesecu. Stavljaju se četiri pupoljka kajsije iz kojih će izrasti ramene grane. Korijen je od dženarike, stablo od šljive a kruna od kajsije. Dešava se da od četiri okalemljena pupoljka kajsije krene jedan ili dva od kajsije, a jedan ili dva od šljive, trebalo bi da ih proizvođači uklone ali bude im žao, pa onda to ostane kao atrakcija", kaže za TopPres Kačarević.


Tagovi

Kalemljenje Rod kajsije Rod šljive Verko Kačarević Ivan Glišić Đorđe Šećević


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...