Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mušmula
  • 02.01.2025. 12:00

Mušmula dobro podnosi hladnoću, poslije smrzavanja još ukusnija: Zašto je konzumirati?

Iz godine u godinu raste znatiželja za mušmulom, pa joj je i potražnja sve veća. Evo zašto trebate razmisliti o njenom uzgajanju.

Mušmula dobro podnosi hladnoću, poslije smrzavanja još ukusnija: Zašto je konzumirati?
Foto: Shutterstock/LianeM
  • 187
  • 111
  • 0

Zima je doba kada u organizam unosimo više voća nego obično kako bi se dodatno zaštitili od prehlade i gripa. Pravo je vrijeme da se mušmula nađe na vašem stolu. Među mlađima sigurno ima onih koji je nisu ni probali niti znaju kako izgleda.

Nema je u trgovinama u prodaji, već samo na pijaci, ali i tu je ponuda slaba ili gotovo da je nema. Dakle, kupovina je moguća samo isključivo kod domaćina ili ko je sretnik pa je u šumi nađe kao samoniklicu.

Potiče sa Kavkaza

Mušmula, Mespilus germanica, iz porodice Rosaceae je drvenasta voćka čije deblo, odnosno u prirodi kao grm, može narasti od 2 do 5 m visine. Ranije se brala samo u šumi dok se u posljednje vrijeme uzgaja kao stablo (kultivirana) koje može dosegnuti od 4 do 5 m, a nekad i do 8 m visine.

Potiče sa Kavkaza, plodovi su sočni, zdravi bogati mineralnim solima, pektinima, ugljikohidratima i organskim kiselinama. Spada u vrstu jabučastog voća. Areal rasprostranjenosti je ogroman, jer se može gajiti na nadmorskoj visini i do 900 do 1.000 m. Nije osjetljiva na hladnije dane ili niže temperature kao ostale voćne vrste podnosi temperaturu do -36oC. Kako kasno cvijeta otporna je, tačnije zaobilazi proljetne mrazeve, ne podnosi dugotrajnu sušu i visoku temperaturu iznad 33oC. Visoka temperatura joj može naštetiti ili čak dovesti do sušenja i potpunog propadanja.

Ttri do četiri godine poslije sadnje, ulazi u punu rodnost (Foto: Marijana Simanić)

Ukoliko se planira sadnja na većoj površini preporuka je da se ona obavi u jesen kad je veći broj primljenih sadnica, ako se sadi manji broj, par stabala sadnja se može obaviti i u rano proljeće, pa čak i zimi kad nema snježnog pokrivača.

Nakon tri ili četiri godine poslije sadnje, ulazi u potpunu rodnost kad počinje da rađa obilato svake godine. Ova voćna vrsta ima najduži period od cvjetanja do same berbe od 180 do 190 dana. Ako je kalemljena na bijeli glog ili oskorušu u punoj rodnosti daje i do 150 kg.

Poslije smrzavanja plodovi su ukusniji

Plodovi mušmule uglavnom se koriste u svježem stanju, ali i za preradu najčešće za spravljanje marmalade, sokova i likera. Sazrijeva od polovine oktobra do kraja decembra, što zavisi od sorte, vremena berbe i načina čuvanja. Okus im je kiselkasto - slatkast.

Poslije smrzavanja plodovi postaju ukusniji za jelo jer gube oporost. Iz tog razloga se često beru nakon mraza jer tad plod poprima bolji ukus i bolje i brže dozrijeva. Ako se bere ranije potrebno ju je skladištiti na tamno, hladno i prozračno mjesto kako bi omekšala i dozrela.

Kako se mušmula relativno kratko uzgaja kao kultivar ima svega 40 do 50 sorti od kojih se u proizvodnji nalazi samo desetak. Sorte se međusobno razlikuju po krupnoći i obliku ploda, imaju li sjemenke ili ne, te prema dužini sazrijevanja.

Prema krupnoći ploda dijele se na: sitnoplodne i krupnoplodne, a po obliku ploda dijele se na: mušmule jabučastog i mušmule kruškastog oblika.

Pomaže kod urinarnih tegoba

Iz godine u godinu raste znatiželja za mušmulom, pa joj je i potražnja sve veća. Ove godine, tačnije na jesen, potražnja za sadnicama ove voćne vrste naročito je izražajnija nego ranije. Razlog tome je što se sve više vraćamo tradicionalnoj, zdravoj ishrani kako su nam se hranili djedovi i pradjedovi te posežemo za autohtonim vrstama. Da se razumijemo, nema neki zavodljiv, poseban okus, ali je mnogo bogata vitaminima i mineralima koji blagotvorno djeluju na organizam.

Preporučuje osobama koje imaju probleme sa bubrezima i jetrom. Čaj od lista mušmule je dobar za kontrolu dijabetesa jer reguliše nivo šećera u krvi kao i nivo holesterola. I pored dobrih osobina vrlo malo se se koristi u ishrani.

Čaj od ploda mušmule liječi impotenciju i djeluje protuupalno?

Potpuno zreo plod ovog voća veoma je hranjiv sadrži saharozu, vitamin C, vitamin B1, vitamin B2, pektin, minerale kao što su: kalcijum, željezo, kalijum, magnezijum koji utiču i jačaju imunološki sistem. Vjeruje se da sjemenke mušmule pomažu izbacivanju pijeska iz mokraćne bešike i bubrega.

Ekstrakt lišća mušmule se koristi za liječenje infekcija grla i usne duplje. Reguliše varenje i koristi se kao sredstvo protiv zatvora i nadimanja stomaka. Jača kožu, nerve, liječi upalu crijeva, dobra je u borbi protiv gihta.


Tagovi

Sadnja mušmule Uzgoj mušmule Berba mušmule Autohtono voće Jabučasto voće Čaj od mušmule


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Isplaćene su premije za mlijeko za mjesec novembar 2024., saopćilo je danas Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja, na račune 2.631 korisnika poticaja, uplaćeno je uku... Više [+]