Bere se kasno u jesen, obično u oktobru i novembru, kada plodovi postanu potpuno zreli. Najbolje je brati ih nakon prvih mrazeva jer ih on "omekša", učini slađima i ukusnijima
Mušmula se često naziva zaboravljenim voćem jer je bila vrlo popularna u prošlim vremenima. Uzgajala se još u antičko doba, a spominju je stari Grci i Rimljani. Danas je manje zastupljena u savremenoj poljoprivredi, uzgaja se većinom hobistički te je najviše prisutna u ruralnim područjima, posebno na Mediteranu i dijelovima istočne Evrope.
Osim plodova, cijenjena je i kao ukrasna biljka zbog lijepih bijelih cvjetova koji krase vrtove u proljeće.
Bogata je vitaminom C i taninima kao i vlaknima, što je čini korisnom za probavu i jačanje imuniteta.
U narodnoj medicini se koristi za čajeve ili ljekovite pripravke jer ima protuupalno, antivirusno i antibakterijsko djelovanje. Pomaže kod probavnih problema, za liječenje bronhitisa, kontrolu gihta i kod bubrežnih kamenaca. No, prije svake upotrebe se treba savjetovati s ljekarom.
Imaju specifičan slatko-kiselkast, aromatičan okus, što ovisi o zrelosti. Podsjeća na kombinaciju jabuka i krušaka, s notom badema. Dok još nisu potpuno zrele, mogu biti grublje teksture, kiselije i okus koji pomalo skuplja usta.
Bere se kasno u jesen, obično u oktobru i novembru, kada plodovi postanu potpuno zreli. Najbolje je brati ih nakon prvih mrazeva jer ih on "omekša", učini slađima i ukusnijima. Ako se uberu ranije, treba ih ostaviti na hladnom i tamnom mjestu gdje mogu dalje dozrijevati.
Najbolje su za upotrebu kada su prezrele, smeđe i blago slatke, izgledom i na opip gotovo gnjile.
Ovo se voće osim konzumacije u svježem stanju najčešće koristi u pripremi marmelada, džemova i kompota. Od nje se također prave rakije ili likeri, a koristi se i u slasticama.
Mušmula kada dozrije ne može se dugo čuvati pa je najbolje preraditi je u marmeladu ili džem. Evo jednostavnoga recepta za marmeladu.
Sastojci:
- 1 kg zrelih mušmula
- 500 g šećera (količina se može prilagoditi ovisno o slatkoći voća)
- Sok od jednog limuna
- Voda
Plodove operite i ogulite kožicu. Stavite ih u posudu, dodajte vode toliko da ih prekrije te kuhajte na laganoj vatri dok voće potpuno ne omekša. To može potrajati oko 20-30 minuta. U slučaju da je zrelo, postupak može biti i kraći.
Kada omekša, propasirajte ga kroz sito kako bi se odvojile košpice. Smjesu vratite u lonac, dodajte šećer i limunov sok te po želji cimet, klinčiće i sl. Kuhajte još 20-30 minuta, dok se marmelada ne zgusne. Povremeno miješajte da ne bi zagorjelo.
Da biste provjerili je li gotova, stavite kap, dvije na hladan tanjir i ako se zadrži bez curenja, spremna je za teglice.
Vruću marmeladu ulijte u sterilizirane tegle, odmah zatvorite poklopcem te okrenite naopako kako bi se vakuumirale. Ostavite ih da se potpuno ohlade prije nego ih spremite u ostavu.
Mušmula se može odlično kombinirati s drugim voćem kako bi marmelada dobila bogatiji okus. Tako će slatka jabuka dati blag okus i finiju teksturu, a kombinacija s kruškom može pojačati slatkoću i dati kremastu konzistenciju.
U kombinaciji s dunjom, koja ima sličnu teksturu i okus, dat će aromatičnu i marmeladu bogatog okusa.
Ako imate prezrele mušmule, dodatak soka naranče i(li) limuna će dati osvježavajući okus.
Kako ih vi najviše volite konzumirati? Imate li kakav recept, podijelite s nama u komentaru ispod tektsa.
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica