Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup jagoda
  • 25.05.2016. 12:00

Mraz uništio jagode, cijena kilograma 1,60 KM?

Rani mrazovi na prostoru skoro cijele države oštetili su i do 50 posto zasada jagode!

Foto: Couleur/Pixabay
  • 1.446
  • 68
  • 0

Počela je berba jagoda, no mraz je učinio svoje. Proizvođači i stručnjaci ističu da bi, samo na području Unsko-sanskog kantona, prihodi mogli biti za 50% manji nego prošle godine, piše klix.ba.

Mraz prepolovio zasade jagoda

Naime, samo u općini Cazin u prošloj godini je proizvedeno 960 tona jagoda od 150 proizvođača. "Rani mrazovi na prostoru skoro cijele države oštetili su i do 50% zasada", rekao im je Zuhad Porčić, stručni saradnik u Službi za privredu i poljoprivredu u Općini Cazin.

S tim se prognozama složio i Rusmir Salkić, predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća Cazin, koji kaže da se očekuju između 30 i 50% manji prihodi nego prošle godine. Od mrazova su najviše stradali prvi cvjetovi odnosno prva klasa: najbolji, najveći i najzdraviji plodovi.

Maline nisu puno stradale

Za nekoliko dana kreće i otkup jagoda, a cijena je i dalje nepoznanica. Ostaje nada da cijena neće ići ispod 1,60 KM. Inače, pretpostavlja se da je trenutno na prostoru USK zasađeno dva miliona sadnica jagode.

Berba jagoda trajat će do kraja maja, a uskoro se očekuje berba i ranih sorti malina. Maline, za razliku od jagoda, ipak, kažu, nisu toliko stradale. U augustu dolaze kasnije sorte maline, a pretpostavke su da će prinos biti dobar.

Foto: Couleur/Pixabay


Tagovi

Jagode Berba Otkup Mraz Štete


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]