Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mraz
  • 07.06.2017. 16:00

Mraz oštetio švicarske voćare za 100 milijuna franaka

Proizvođači voća u Švicarskoj izgubili milijune franaka uslijed mraza kakav nije zapamćen u bližoj povijesti!

Foto: pixabay.com, music
  • 793
  • 46
  • 0

Štete na voćnjacima u Švicarskoj zbog mraza procijenjene su na 100 milijuna franaka. Hubert Zufferey iz švicarske Voćarske unije kaže da je to povijesni gubitak, piše freshplaza.

Sektor jabuke je na gubitku 42 milijuna franaka. Šteta je regionalna sa velikim razlikama od voćnjaka do voćnjaka. U Valaisu su štete 5-10%, a u središnjoj Švicarskoj čak 80%.

Količine višanja dosegnut će samo 800 tona ove godine u usporedbi sa uobičajenih 3,000 tona, što je gubitak od 25 milijuna franaka. Očekuje se i slabija berba jabuke i kruške, za dvije trećine manje količine nego inače.

Proizvođači šljiva očekuju gubitak od 67%. Prinos marelice je prepolovljen, sa količinama od 4,000 do 4,500 tona umjesto 9,000.

Situacija je manje dramatična za malo voće. Jagode su u gubitku 20% u usporedbi sa standardom (2016. je za jagode već bila ispod očekivanja zbog napada bolesti).

Proizvođači povrća su oprezno optimistični. Jimmy Mariéthoz iz Povrćarske unije kaže da je zelena šparoga najviše pogođena. Ne očekuje se nedostatak povrća na tržištu, a što bude nedostajalo - nadomjestit će se uvozom.

Foto: pixabay.com, music4life


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."