Pretraga tekstova
Niske temperature izvjesne su u srijedu i četvrtak jutro, kada se najavljuje i do četiri stepena ispod nule.
Prema najavama meteorologa, u nedjelji pred nama u većini krajeva Republike Srpske najavljuju se temperature u minusu, praćene pojavom mraza. Prvi talas dočekao nas je jutros, tačnije u noći nedjelje na ponedjeljak, sa temperaturama oko -1C°.
Prema riječima Mirka Jokića iz PSSRS, kako sada stvari stoje niske temperaturne vrijednosti izvjesne su i u srijedu i četvrtak jutro, kada se najavljuje i do četiri stepena ispod nule.
Pošto se pojedine voćne vrste nalaze u fazi cvjetanja, očekivani mraz može da dovede do katastrofalnih šteta. Početak aprila je i u prošloj vegetacijskoj sezoni bio kritičan. Šljiva, kruška, breskva, trešnja i višnja, bile su u fazi punog cvjetanja dok su pojedine sorte jabuka bile na početku ili neposredno pred ovu fenofazu.
Što se tiče sorti, kod krušaka su nastradale one ranije vegetacije - Junska ljepotica, Butira i Trevuška. Santa Marija je takođe imala značajne štete, kao i Viljamovka koja je u vrijeme mraza bila u fazi bijelog balona u većini krajeva pa je i manji obim šteta. Kod šljiva - čačanska rodna i požegača najviše su nastradale, Stenley manje a kod jabuka najveća je šteta na sorti Ajdared.
Poljoprivrednim proizvođačima savjetuje se da krenu sa pripremama za predstojeći mraz. Prije svega, tretiranjem biljaka sredstvima na bazi aminokiselina i hormona, sa aktivnim materijama GA i GA4+7 (kod krušaka), ali i da obezbijede materijal za zadimljavanje. Ukoliko će se primjenjivati i vatra, stručnjaci ističu da efikasna zaštita od mraza zahtjeva najmanje 300 vatri po hektaru, sa njihovom međusobnom udaljenošću od oko šest metara u cik - cak rasporedu.
Podsjetimo, dimljenje voća dalo je i prošle godine dobre rezultate. Obično se koriste automobilske gume, grane, slama, piljevina. Prema iskustvu pojedinih voćara, najbolje je upotrijebiti bale slame. Poželjno je da budu četvrtaste, koje se prvo pokvase vodom i zapale. Tako se stvara gust dim koji može da zaštiti voćke do temperatura od -3 stepena. Pomaže i dimljenje piljevinom ili granama, ali one nemaju gust dim kao slama.
Treći način je primjena aminokisellina koje se mogu nabaviti u poljoprivrednim apotekama, a pomažu usjevima da ih sintetizuju bez gubljenja sopstvene energije, koju mogu da preusmjere na nešto drugo. U ovom slučaju, na mraz. Nije dobro ako se upotrebljavaju, do šest sati do mraza jer to nije dovoljno da se usvoje od strane voćaka. Najbolje ih je primijeniti dan do dva prije mraza. Dovoljno je jedna do dvije litre po hektaru.
Tagovi
Pojava mraza Niske temperature Štete na voću Zadimljavanje Bale slame Primjena aminokiselina Zaštita voća
Autor
Više [+]
Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabu... Više [+]
Stršljenovi – prijetnja voću i ljudima, a evo kako ih možete uhvatiti
Stršljenovi u ljetnom i jesenjem periodu postaju veliki problem u voćnjacima. Ovi snažni insekti privučeni su mirisom zrelog i oštećenog voća, pa tako često napadaju jabuke, kruške, šljive i drugo sezonsko voće. Plodove uništavaju snažnim čeljustima, ostavljajući ih neupotrebljivim, što voćarima nanosi značajne gubitke.
Osim štete u voćnjaku, stršljenovi su i ozbiljna opasnost za ljude. Njihov ubod može izazvati jaku bol, otok, alergijsku reakciju, a u težim slučajevima čak i životnu ugroženost. Za razliku od pčela, stršljen može ubosti više puta, pa susreti s njima nisu nimalo bezazleni.
Jednostavna zamka od plastične flaše
Srećom, postoji vrlo jednostavan način da se smanji njihov broj u voćnjaku – zamka od obične plastične flaše. Postupak je brz i ne zahtijeva posebne troškove:
Flašu prerežite nešto iznad pola.
Gornji dio okrenite naopako i vratite u donji dio, tako da otvor formira lijevak prema unutra.
Zamku okačite na stablo voćke ili postavite u blizini.
Kao mamac sipajte malo piva ili voćnog soka – najbolje rezultate daje pivo.
Privučeni mirisom, stršljenovi lako ulaze u zamku, ali put nazad ne mogu pronaći. Nakon samo nekoliko sati u njoj se može primijetiti veliki broj uhvaćenih insekata.
Efikasna i sigurna metoda
Ova metoda je jednostavna, jeftina i efikasna, a pri tome ne predstavlja nikakvu opasnost za ljude. Postavljanjem nekoliko ovakvih zamki voćari mogu značajno smanjiti broj stršljenova i sačuvati svoje voće, ali i sigurnost u voćnjaku.