Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od mraza
  • 07.05.2017. 08:00

Mraz, kiša i tuča na hiljadama hektara EU nasada

Mraz u Španjolskoj pogodio 4.000 hektara pod vinovom lozom, bademima i voćem, nastradale su i jagode, a u Poljskoj i višnje.

Foto: bigstockphoto.com, ArenaPhotoUK
  • 1.921
  • 114
  • 0

Intenzivan mraz koji je u aprilu pogodio Evropu ostavio je velik trag na poljoprivredi svih zemalja pa tako i Španjolske.

Valencijski poljoprivrednici još zbrajaju štete, a procjenjuju ih na 4 miliona eura jer oštećeni su nasadi grožđa, badema i drugog voća koje raste na 4.000 hektara.

Niske temperature su uništile polja vinove loze, badema, trešanja, šljiva, oraha, povrća te su tako ugrozile žetvu za iduću sezonu.

Ekonomska vrijednost gubitaka koje su pretrpjeli španjolski proizvođači je oko 4 miliona eura.

Neobični hladni val s temperaturama od -5.7 °C do -4 °C dvije noći zaredom, pogoršao je i štete od suše na žitaricama u nekim područjima, posebno onima gdje su usjevi bili u poodmakloj vegetaciji.

Njih je još prije mraza pogodila i tuča pa ono što nije uništila ta vremenska neprilika, dokrajčio je mraz.

Kiša uništila španjolske jagode

Veliku štetu su pretrpjeli i proizvođači jagoda u Španjolskoj, ali ne od mraza, već kiše koja je poremetila žetvu. Sada su se distributeri iz tvrtke Daifressh koja je samo jedan od primjera okrenuli Talijanima gdje je također loše stanje, a uskoro će početi dobavljati iz Portugala. Situacija će biti takva sve dok se Poljska kao najveći proizvođač na području na kojem posluju ne oporavi od mraza i niskih temperatura. Cijene su vrtoglave jer voća nedostaje na tržištu.

Prije kiša, kilogram jagoda bio je 1.5 euro za proizvođače, a sada bi moglo biti i 2 eura/kg. Kada tome dodamo da su to i prve jagode ove sezone, jasno je da im cijena neće biti mala.

Poljske proizvođače višnje najviše pogodila hladnoća

Proizvođači višnje, trešnje i mekog voća kao što su jagode, maline najviše je pogodilo hladno vrijeme u Poljskoj. Početne procjene su da bi proizvođači trešanja mogli imati gubitke od 70-80%, a borovnica 15-20%.

Mraz i u maju?

Jan Nowakowski iz tvrtke Genesis Fresh: "Procjena je gubitaka i 15-20% za jabuke, ali to ovisi od regije do regije Postoji i mogućnost mraza i u maju." Poljske jabuke su na svu sreću u fazi pupanja pa nisu još procvjetale što ih je zaštitilo, dok su u Belgiji i Nizozemskoj već u fazi cvijeta. Neki pupovi su oštećeni, što znači da će biti manji volumen uroda po hektaru, ali i da će preostali plodovi biti veći.

Talijanski lješnjaci pretrpjeli štetu

Mraz je u nizinama Italije pogodio posebno mlada stabla lješnjaka. Kiša koja je pala poslije mraza i povećana vlaga zraka pospješili su razvoj bakterijske paleži (Xanthomonas campestris pv. corylina). Biljke su pod fiziološkim stresom. Za mlade voćnjake stare od jedne do tri godine, preporučuje se rezanje oštećenih dijelova i tretiranje sredstvima na bazi bakra sa sumporom kako bi iscjeljivanje bilo brže. Smrznuta vegetacija ne može apsorbirati nijedno sredstvo jer je nekrotizirala pa je upotreba folijarnog gnojiva uzaludna.

Foto: bigstockphoto.com, ArenaPhotoUK


Izvori

Fresh plaza


Tagovi

Vinograd Mraz Španjolska


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]