Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 10.03.2022. 07:30

Mravi donose lisne uši na stabla voćaka - kako ih spriječiti?

Mravi i lisne uši su povezani. Obje vrste prave štetu i umanjuju urod, a mogu izazavati i propadanje voćnih stabala

Foto: Depositphotos/Snezhana12
  • 1.028
  • 115
  • 0

U novoj sezoni poljoprivrednu proizvodnju će pratiti pojava štetočina. Lisne uši spadaju u grupu štetnih organizama koji se javljaju svake godine. Najčešće se mogu naći na stablima jabuke, ali i drugih voćnih vrsta kao što su trešnje, višnje, šljive, vinovoj lozi, aroniji te drugim žbunastim voćnim vrstama.

Mravi su veoma često odgovorni za širenje lisnih ušiju u voćnjaku tako što ih prenose sa stabla na stablo, brinu se o njima i brane ih od napada neprijatelja kao što je bubamara. Naime, uši luče mednu rosu, koja je slatka, a mravi je obožavaju. Može se reći da oni uzgajaju uši kao ljudi životinje na farmi. Pored toga, za ishranu koriste mlade pupoljke, listove i plodove. Ako naprave mravinjak u zemlji ispod stabla, u zoni korijena, mogu izazvati njegovo sušenje.

Ipak, za voćna stabla uši su još štetnije od mrava. One se hrane sisanjem hranjivih materija iz mladih, vegetativnih, sočnih dijelova. Osim toga, prenose mnogobrojne viruse koji izazivaju oboljenja voćaka, a zbog lučenja obilja medne rose naseljava se gljivica čađavica.

Zaštita od mrava i lisnih ušiju

Mjere zaštite su kombinovane, jer su ove štetočine međusobno povezane. Skoro je nemoguće riješiti se lisnih ušiju ako ne riješimo problem dolaska mrava. Kada na stablu nema ušiju, oni će ili donijeti nove ili će napustiti stablo.

Postoje mnogobrojne preventivne mjere i načini njihovog suzbijanja. Osnovna mjera je suzbijanje korovskog bilja koje je domaćin mrava ili izvor hrane. U blizini voćnih stabala i grmova posaditi biljke koje svojim mirisom tjeraju mrave. Uzgajati biljne vrste koje su prirodni neprijatelji i jednih i drugih. 

Biljne uši na jabuci (Foto: Bojan Kecman)

Dijatomejska zemlja nam može pomoći, jer kada se čestice praha pospu po mravima, siječe ih poput žileta dok se kreću. Koristi se kao suvi prah, a prilikom primjene se zaštitite jer može iritirati disajne organe. Primjenjuje se po sunčanom danu poslije dizanja jutarnje rose i kada nema vjetra.

Tokom proljeća se oko debla postavljaju ljepljive trake koje sprečavaju mrave da se popnu do krošnje i donesu uši.

Koristite biljne pripravke 

Tretiranje se može obavljati pripravcima na bazi kamilice, ljute paprike, listova paradajza ili krompira, pepela, bijelog luka. Izbjegavajte tretiranje u periodu cvjetanja voćaka.

Za pripravak od kamilice je potreban litar vode u koji se potopi 150 g suve kamilice i doda 10 g naribanog eko sapuna za veš. Ostavi se 24 sata i procijedi. Primjenjuje se razrijeđen s vodom u odnosu 1:3. Kako bi ubrzali cijeli proces, možemo prokuvati kamilicu i vodu. Dobiveni čaj se ostavi da se ohladi i u njega dodajemo naribani sapun i poslije možemo razrijediti do navedenog odnosa.

Sa pripravkom od ljute paprike treba biti oprezniji, jer ako je suviše jak može "spaliti" lišće. 100g usitnjene ljute paprike prelije se sa jednim litrom vode sobne temperature, poklopi i ostavi 24 sata. Rastvor se razrjeđuje s vodom u odnosu 1:10 kako bi se koristio za tretiranje voćnih stabala.


Tagovi

Štetočine voćaka Mravi Lisne uši Biljne uši Štetni insekti Pripravak Dijatomejska zemlja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Ja sam baš prava Hercegovka", kaže nam Amra Dizdarević koja posao "od jutra do sutra", ne bi mijenjala ni za jedan drugi. Ona je kandidatkinja za izbor poljoprivrednice mjeseca.