Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Koncept 100
  • 21.02.2018. 12:45

Moguće proizvesti 100 tona jabuka po hektaru?

Prof. dr Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani ostavio je prošle sedmice znak pitanja iznad glava brojnih voćara. Tvrdi da je moguće proizvesti 100 tona jabuka po jednom hektaru.

  • 1.380
  • 158
  • 0

Voćari su ostali iznenađeni tvrdnjom da mogu dobiti 100 tona jabuka po hektaru. Osim tehnologije koja je novina na ovim prostorima, smatraju da prinos od 50 do 60 tona već osigurava dobit. Ali prof. dr Franci Štampar sa Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Ljubljani vizionarski kaže da će u budućnosti doći do veće proizvodnje jabuka, pa i pada njene cijene na svetskom tržištu.

"Suština 'Koncepta 100' je nešto više stablo i iskorištavanje svega što podloga M9 daje. Ona završava rast na oko četiri metra i tako više nemamo problem na vrhu. To znači da nema letorasta koji su kod visine od 2,5 ili 3,5 metra problematični i stvaraju kišobran koji nam uzima veoma mnogo svjetlosti. Na taj način i ostale grane ne mogu roditi. Riječ je o konceptu koji podrazumijeva vrlo usko stablo, koje ima na provodnici oko 30 do 35 rodnih jedinica koje se stalno obnavljaju. Najstarije, recimo u prosjeku stare dvije godine, režemo i to na duži čep. Time dobijamo jednu do dvije nove grane", objašnjava Štampar sa odlike novog načina uzgoja jabuke.

U trećoj godini konačni rezultat

On dalje objašnjava da se sadi sadnica koja ima diferencirane rodne pupoljke:

"Važno je da se sadi u jesen, tako da se korjenov sistem u rano proljeće razvije i da može izdražati taj potencijal rodnih pupoljaka. Prve godine se jako forsira rast i vegetativnu aktivnost, tako da plodovi prve godine jesu količinski veliki, ali idu u konzum, jer nisu za hladnjaču. U drugoj godini situacija je nešto drugačija, a u trećoj postižemo konačnu visinu i prinos. To je malo futuristički, ali neke naznake mi kažu da ćemo u tome uspjeti. Sigurno ću to potvrditi za godinu, dvije i otvoreno ću reći koje sorte mogu, koje su ispod predviđenog roda, a koje mogu ići i iznad", dodaje prof. Štampar.

Franci Štampar
Profesor Štampar je vidio i veće prinose po hektaru, od 100 tona, u inostranstvu

Kopulant od 20 mjeseci

"Koncept 100" nije sasvim eksperimentalni. Posađeno je 10 hektara u Šidu nakon dogovora sa jednom firmom iz Novog Sada, koja je ušla u ovaj projekat.

"Sami smo napravili sadnicu koja nije dvogodišnja, nego je kopulant od 20 mjeseci, sa 20 privremenih grana, visine do dva metra i sa diferenciranom provodnicom od 70 do 90 centimetara. Takva sadnica ima potencijal od 35 do 65 rodnih pupoljaka, relativno kvalitetnih, od kojih očekujemo rod. Ako nam ostane jedna jabuka, to nam je skoro 40 tona, ako puštamo po dvije jabuke, što je izvodivo kod zlatnog delišesa, onda smo na tim brojkama koje želimo, odnosno 40 tona u prvoj godini. U drugoj godini prinos je od 65 do 80 tona, a u trećoj 100 tona", navodi Štampar.

Zasadi po "Konceptu 100" na Novom Zelandu,  u Argentini

"Koncept 100" je, tvrdi ovaj profesor, moguć ako se maksimalno ispoštuju sve agrotehničke mjere - razmak sadnje od 3,2x 0,7, odnosno minimum 4.000 sadnica po hektaru, tehnologija koja podrazumijeva sadnice podvrgnute kopulaciji, kalurisanju, zatim stimuliranje prijevremenih grana, zimska rezidba, primjena huminskih kiselina, siguran sistem navodnjavanja.

"Znam da je moguć ovaj koncept. Imao sam  priliku vidjeti i veće prinose po hektaru, od 100 tona, u inostranstvu. Vidio sam to u Južnoj Africi, na Novom Zelandu i u Argentini. Moramo se pripremiti za budućnost. Ove godine cijena jabuke za Rusiju je bila od 0,50 do 0, 70 eurocentri po kilogramu. Ali vrlo brzo će doći do pada cijena jabuka, jer će i proizvodnja u svijetu biti veća", zaključuje prof. Štampar.

Foto: Pixabay/Chorengel Biljana Nenković


Tagovi

Franci Štampar Jabuke Koncept 100


Autorica

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izvještavač. Preferira afirmativne priče koje potiču pozitivnu energiju. Moto: "Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!"