Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naše mandarine
  • 26.11.2023. 10:30
  • Zapadnohercegovački kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Ljubuški

Mogu li se mandarine masovnije uzgajati u Hercegovini?

Ljubuški nasadi mandarina, stari više od četiri decenije, dokaz su da i mi možemo masovnije uzgajati ove voćke.

Foto: Martina K. Antelj
  • 151
  • 50
  • 0

Uzgoj mandarina uglavnom se veže uz dolinu Neretve, južni dio Hrvatske, koji je odavnina poznat po tome i gdje ljudi žive od njenog uzgoja. No, ovo citrusno voće uspijeva i u BiH, točnije u Hercegovini, ali ovdje nema velikih nasada jer je uvriježeno mišljenje da ovo područje nije pogodno za njen masovniji uzgoj.

Manjih, porodičnih nasada je najviše u okolini Čapljine, međutim, ima ih i u drugim dijelovima juga države. U Ljubuškom smo pronašli nasad star više od četiri desetljeća. 

Tri sorte uspijevaju

Upravo je ljubuška obitelj Gujić dokazala da mandarine odavno mogu uspijevati u Hercegovini. Njihov nasad, naime, star je 44 godine. Semir Gujić se zajedno sa sestrom brine o 70-ak stabala. Većinu je posadio njihov otac, a sadnice je donio još 1979. godine iz Metkovića. Na oko 80 metara nadmorske visine, uspješno uspijevaju tri sorte.

Semir privodi kraju berbu i kasne sorte

"Ruska, ona kasno sazrijeva, ali je u većini slučajeva Zorica rana, Chahara ili Okoča, te tri vrste imamo. Kao što vidite ovdje, nasad ima preko 40 godina, posađen 1979. i 80-te godine, imale su tri ili četiri puta unistenje od velikih mrazeva, ali su se polako vratile u svoj prvobitni život", priča nam vlasnik nasada. 

Ovih dana na njegovom imanju bit će završena berba i kasne Ruske sorte. U prosjeku, kako kaže, bude oko 500 kilograma, međutim, ove godine, zbog obilnih kiša tijekom godine, očekuje manji urod.

 

Kako uspješno uzgojiti mandarinu u posudi?

"U maju su bile obilne kiše, a mandarinama su idealni uvjeti kada je prilikom cvatnje sunčano i da nema padavina, tako da pčele mogu svoj dio posla odraditi. Ove godine je manje, Bože moj, ne može svake godine biti identičan urod", kaže Semir, koji mandarine uzgaja ekološki, pa imaju i poseban miris i okus, a lokalitet gornjeg grada u Ljubuškom, ističe, idealan je za njih.

Riječ struke

U Hercegovini bi se, kaže naš domaćin, moglo više ljudi baviti proizvodnjom ove voćke, jer se klima promijenila, a ona dosta dobro podnosi hercegovačku hladnoću. I struka smatra da je ovo područje pogodno da se u budućnosti nasadi prošire. 

Vjeruje se kako bi proizvodnja bila i ekonomski opravdana

"Rejon uzgoja je vrlo jasan, on se proteže u dolini Neretve. Sada je pitanje do kuda na sjever može ići, s obzirom na klimatske promjene, vjerojatno će se to pomaknuti prema sjeveru. Dakle, to još trebamo utvrditi. Da, u Hercegovini nemamo baš velikih nasada mandarina, ali nema razloga da u idućem razdoblju ne dobijemo nove", kaže Marko Ivanković, ravnatelj Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru.

 

Mandarine tretirane zabranjenim pesticidom stigle i do bh. granice

Vjeruje se kako bi proizvodnja bila i ekonomski opravdana, s obzirom na redoviti urod svake godine, a i deficitarna je roba, tako da bi imala siguran plasman na tržištu. Nema razloga da u budućnosti ne dobijemo rasadnik mandarina.


Fotoprilog


Tagovi

Uzgoj mandarina Nasadi mandarina Semir Gujić Marko Ivanković Dolina Neretve Sorte mandarina


Autorica

Martina Krišto Antelj

Više [+]

Diplomirana novinarka, višegodišnja dopisnica BHRT-a iz Mostara.