Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaustavljena pošiljka
  • 20.11.2023. 13:30

Mandarine tretirane zabranjenim pesticidom stigle i do bh. granice

Mandarine kod kojih je utvrđena prisutnost pesticida klorpirifosa, nisu stigle do prodajnih polica.

Foto: Depositphotos/ElenaSeiryk
  • 133
  • 10
  • 0

Federalna uprava za inspekcijske poslove zabranila je uvoza pošiljke mandarina porijeklom iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu zbog utvrđene prisutnosti pesticida klorpirifosa (chlorpyrifos). Kako je saopćeno iz Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, upotreba navedenog pesticida zabranjena je u poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini, kao i u zemljama Evropske unije.

Uvozniku je, u skladu s važećim propisima, naložen povrat sporne pošiljke u zemlju izvoznicu, odnosno uništavanje ukoliko povrat nije moguć, tako da navedena pošiljka ne predstavlja rizik po zdravlje potrošača u BiH.

Federalna uprava za inspekcijske poslove, na temelju preporuka Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, pored redovnih službenih kontrola, provodi i pojačane mjere kontrole pri uvozu mandarina na eventualnu prisutnost klorpirifosa.

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine kontinuirano prati potencijalne rizike porijeklom iz hrane u našoj zemlji i okruženju te u saradnji s mjerodavnim inspekcijskim tijelima poduzima odgovarajuće mjere s ciljem zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini.

Nedavno je i na srbijanskoj zaustavljena pošiljka mandarina iz Hrvatske, za koje je također utvrđeno da potječu iz serije koja sadrži nedozvoljeni pesticid klorpirifos.


Tagovi

Mandarine Pesticidi Chlorpyrifos Klorpirifos Poljoprivredna proizvodnja Pošiljka mandarina


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Više od dva miliona mraka za septembarske premije za mlijeko! Posredstvom Agencije za agrarna plaćanja RS danas je isplaćenp 2.267.256 KM po osnovu premije za mlijeko za septembar 2023. godine, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šum... Više [+]