Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena lubenice
  • 28.07.2018. 12:00

Mogla bi porasti cijena lubenice jer pristižu kasni rod i kvalitetniji plodovi

Voćari nižom cijenom moraju istisnuti uvoznu lubenicu, a nemaju ni zaštitne prelevmane kako bi mogli ići sa višom cijenom domaće lubenice.

Foto: Pixabay/162222
  • 670
  • 34
  • 0

Ove je sedmice jedan proizvođač u Hrvatskoj bacio 25 tona lubenice jer ih zbog uvoznih lubenica nije imao kome prodati. Ova je vijest izazvala različite reakcije, a mnogi su se pitali zašto nije spustio cijenu. 

Bacili 25 tona lubenica jer ih nemaju kome prodati

Taktici niskih cijena pribjegli su i voćari u Srpskoj, a sve kako bi potisnuli uvozne lubenice. 

Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtara u RS, kaže da i otkupna cijena lubenice ove godine nije bila zadovoljavajuća, jer je dolaskom prvih lubenica ona bila 0,30 KM, te je odmah drugi i treći dan ta cijena pala, pišu Nezavisne

Cijena lubencie 0,25 KM 

"Cijena od 0,20 KM je niska i kada je dobar rod. Ove godine rod je bio manji, tako da je bilo nepovoljno, te bi stanje trebalo da poprave podsticaji koji su uvedeni za proizvođače lubenice", rekao je Mastalo.

On kaže da je tokom prethodne dvije sedmice došlo do velikog broja zrelih lubenica te da je bilo viška na tržištu, zbog čega su, zahvaljujući jednom banjalučkom preduzeću, uspjeli da prodaju 300 tona lubenice po niskoj cijeni, što je u svakom slučaju bolje nego da je ona propala.

"Sada je cijena 0,25 KM i ona bi mogla malo porasti, jer pristižu kasni rod i kvalitetnije lubenice. Sve do sada je lubenica iz uvoza bila prisutna, a sad ima naše lubenice, mi smo u takvoj poziciji da nižom cijenom moramo da istisnemo uvoznu lubenicu te nemamo zaštitne prelevmane kako bismo mogli ići sa višom cijenom domaće lubenice", kaže Mastalo.

Srednji kvalitet ove godine

Jedan od proizvođača lubenice u Laktašima kaže da je prodaja lubenica bila slaba u prethodnim danima, te da se sada ta situacija popravlja. "Kvalitet je ove godine bio srednji. Lubenicu najviše prodajemo tržnim centrima, nakupcima i nešto kod kuće, tako da se snalazimo", rekao je ovaj proizvođač.

Dodao je da se dosta uvozi i da se prvim ranim domaćim lubenicama ne može parirati uvoznim, jer su one tad i kvalitetnije i više ih ima, te da u ovom periodu pristiže domaća lubenica pa očekuju bolje stanje.

Najviše lubenice uvezeno iz Turske

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, najviše lubenice u prvoj polovini ove godine uvezeno je iz Turske, oko tri miliona kg, zatim iz Albanije 2,3 miliona kg, te Grčke 1,8 miliona kg, i Crne Gore oko 750.000 kg.

Oni su rekli da je u prvoj polovini ove godine uvezeno oko 8,5 miliona kg lubenice u vrijednosti od oko 3,7 miliona KM, što je za 1,5 miliona kg manje nego u istom periodu prošle godine, kada je uvezeno ukupno 10,05 miliona kg.


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Tagovi

Cijena lubenice Lubenica Branko Mastalo Uvoz Kvaliteta


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁