Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voća
  • 21.04.2023. 09:00

Ministarstvo podstiče podizanje novih zasada - poziv voćarima da se prijave

Ministarstvo će finansirati, u kompletnom iznosu, kupovinu 100.000 sadnica jabuka, krušaka, dunja i šljiva u zavisnosti od potreba voćara.

Foto: Bojan Kecman
  • 136
  • 45
  • 1

Treću godinu Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske finansirat će nabavku sadnica prilikom podizanja novih zasada. Udruženje voćara se ove godine izborilo za pomoć u podizanju novih voćnjaka jabučastog i koštičavog voća te pozivaju poljoprivrednike da se prijave za podršku.

Nabavka do 100.000 sadnica

Kao i prethodne dvije godine Ministarstvo će finansirati, u kompletnom iznosu, kupovinu 100.000 sadnica jabuka, krušaka, dunja i šljiva u zavisnosti od potreba voćara.

Minimalna i maksimalna površina, kao do sada, bila bi jedan hektar za jabuke, a pola hektara za šljivu, krušku i dunju. Što se tiče broja sadnica, po hektaru jabuka, potrebno je kupiti minimalno 3.000, a za pola hektara krušaka 1.000 sadnica i po 600 sadnica za pola hektara dunja i šljiva.

Javiti se Udruženju voćara RS

Radi kvalitetnije proizvodnje Ministarstvo bi finansiralo nabavku knip i teških sadnica. Riječ je o razgranatim i sadnicama koje su stare dvije ili tri godine i koje ranije stupaju u rod. Zbog boljeg planiranja sredstava za finansiranje, od Udruženja voćara Republike Srpske traži se da dostavi listu zainteresovanih proizvođača i potreban broj sadnica kao i planirane površine. 

Svi proizvođači koji žele da podignu nove zasade trebalo bi da se jave predsjedniku Udruženja voćara Republike Srpske, Dragoji Dojčinoviću od kojeg mogu da saznaju detalje u vezi sa sadnicama i rasadnicima u kojima se mogu kupiti sadnice, na broj telefona 065/547-101 ili na e-mail adresu: udruženjevocarars@gmail.com.

Rok za podnošenje zahtjeva za podsticaj, za podizanje novih zasada u jesen ove godine je 31. juliove godine.


Tagovi

Dragoja Dojčinović Udruženje voćara Republike Srpske Sadnja voća Knip sadnice Teške sadnice


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.