Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodični biznis
  • 15.01.2018. 11:30

Miloševići godišnje proizvedu 150 tona voća

Zasadi šljive, jabuke, kruške i trešnje porodice Milošević iz ugljevičkog sela Tutnjevac prostiru se na gotovo osam hektara.

Foto: branexserbia/bigstockphoto.com
  • 263
  • 39
  • 0

Zasadi šljive, jabuke, kruške i trešnje porodice Milošević iz ugljevičkog sela Tutnjevac prostiru se na gotovo osam hektara. Ovo domaćinstvo godišnje proizvede oko 150 tona raznog voća, u prvom redu šljive, što je značajan udio u ukupnoj godišnjoj proizvodnji šljive podmajevičkog regiona.

Naime, godišnje se u ovom regionu proizvede oko 7.000 tona šljive, koja u najvećem dijelu kao prvoklasna konzumna šljiva odlazi na zapadnoevropsko tržište, dok samo mali dio završava u sušarama i kazanima za rakiju, piše avaz.ba.

Nedostaje radne snage

Osim po prvoklasnom voću, voćnjake Miloševića izdvaja i to što na ovim zasadima svoj hljeb u toku sezone, ali i van nje, zarađuje i tridesetak povratnika bošnjačke nacionalnosti iz Koraja i Čelića.

"Ovaj prostor je mali, ali na njemu se proizvodi dosta šljive. Važno je da Bošnjaci i Srbi dobro sarađuju, potpomažu se, razmjenjuju iskustva, jer smo mi oslonjeni jedni na druge. Od povratka nismo imali nikakvih problema s našim komšijama. Najveći problem je taj što nam nedostaje radne snage. Dosta ljudi napušta ove prostore, odlazi tražeći bolje uvjete, to je ono što nas plaši, jer u sezoni teško dolazimo do radne snage", kaže vlasnik voćnjaka Darko Milošević i dodaje da se od ovog posla može lijepo živjeti.

I djeca sudjeluju u porodičnim poslovima

Tradicija proizvodnje voća u njihovoj porodici duga je 100 godina. Trenutno je na najvišem nivou.

"Planiramo proširiti proizvodnju i na drugo voće. Uz oca i majku, oko voćnjaka rade i moja supruga te naša djeca, koja će, nadam se, nastaviti ovu porodičnu tradiciju", ističe Milošević.

Izvor: avaz.ba, Foto: branexserbia/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Šljiva

Šljiva

Sinonim: - | Engleski naziv: Plum | Latinski naziv: Prunus domestica L.

Šljiva raste kao srednje veliko stablo, manje ili više bujna rasta. Pojedine sorte zahtijevaju strane oprašivače, dok se neke oplođuju same. Šljive donose plodove na dvogodišnjim... Više [+]

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Milošević Voće Proizvodnja Šljiva Rakija Jabuka


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.