Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Maslinik
  • 13.11.2021. 12:00

Maslinik u studenom: Nakon berbe slijedi rezidba, gnojidba i zaštita

Berbi pristupite ozbiljno jer o svakom čimbeniku ovisi kakvoća ulja. Ukoliko ste u mogućnosti, odmah napravite i sanitarnu rezidbu.

Foto: Blanka Kufner
  • 104
  • 26
  • 0

Berba započeta na nekim područjima prešla je i u mjesec studeni, što kod nekih sorti je upravo termin berbe, jer su pojedini maslinari skloniji ranijoj berbi kako bi ostvarili željenu kakvoću maslinovog ulja. Ranija berba obično ima bolje rezultate kod parametra peroksidnog broja što je često glavni cilj maslinara. Ulja dobivena ranijom berbom su često pikantnijeg okusa. 

Berba i prerada

Odluka o periodu berbe za svaki maslinik je različit i ovisi o mnogo čimbenika, no globalno berba u našim krajevima treba da krene početkom druge polovine listopada pa sve do kraja studenog, pišu dr.sc. Miro Barbarić dipl.ing.agronomije te mr.sc. Marija Prlić dipl.ing.agronomije na stranicama Fedralnog agromediteranskog zavoda Mostar. Komentiraju kako ranija berba, započeta u listopadu, obično ima bolje rezultate kod parametra peroksidnog broja što je često glavni cilj maslinara. Ulja dobivena ranijom berbom su često pikantnijeg okusa. 

Kod berbe maslina tresačima, minimalni broj berača je tri, a kod ručnog branja, što više njih jer je tada ona učinkovitija, savjetuju naglasivši da je svakako bitno izbjeći skupljanje otpalih plodova jer ih u ovom periodu zna biti značajan broj, poglavito kod ranijih sorti. 

Berba tresačima 

"Preporuka za preradu bi bila da tek ubrani plod se dostavi u uljare u roku od 24 sata u gajbama koje su plitke kako ne bi došlo do pretiska mase na plod masline i ubrzanja oksidacijski procesa, u načelu bi trebalo izbjegavati dostavu u vrećama bilo kojeg tipa", ističu uz napomenu da je jako bitno najaviti se uljaru za period dostave kako bi vrijeme između berbe i prerade bilo što kraće.

Sanitarna rezidba i gnojidba

Ukoliko ste u mogućnosti u fazi berbe je moguće provoditi sanitarnu rezidbu, to jest, odstranjivanje oštećenih grana na maslinama.

"Rezidbu bi bilo dobro obaviti iza berbe na način da nakon obilnog priroda ne treba previše rezati grane kako se ne bi poticala naizmjenična rodnost, što je slučaj kod starijih maslina u masliniku", savjetuju. 

Također, u ovom periodu se preporučuje gnojidba maslinika, poglavito kada je riječ o umjetnim gnojivima koji dobivaju na svojoj razgradivosti te dostupnost za maslinu u periodu usvajanja mikro i makro elemenata. "Svakako ne izbjegavati gnojidbu organskim gnojivima, gnojivima koji su u procesu nastanka ostala bogata mikroorganizmima koji utječu na biologiju tla."

Ovi stručnjaci podsjećaju i da postoje prakse da se u ovom period vrši i sijanje mahunjača, pogotovo boba, koji je kalijeva biljka, te svojim prisustvom obogaćuju tlo kasnijom zelenom gnojidbom.

Nakon obilnog priroda ne treba previše rezati grane

"Maslinici koji imaju učestaliju pojavu paunovog oka i čađavica te i samo prisustvo raka masline nakon berbe se moraju zaštiti bakrenim preparatima koji imaju duže djelovanje i otpornost na ispiranje uslijed jesenskih kiša", upozoravaju.     

Zaključuju da glavni čimbenici koji utječu na kakvoću maslinova ulja su stupanj zrelosti, sustav prerade, sorta, berba, transport i skladištenje. Kada je riječ o skladištenju maslinovog ulja je jako bitna čistoća prostorije u kojoj se nalaze rezervoari za maslinovo ulje kao i čistoća i zatvorenost rezervoara kako ne bi došlo do oksidacijski procesa i samog kvarenja sirovine.


Tagovi

Berba maslina Maslinik u studenom Rezidba maslina Gnojidba maslinika Federalni agromediteranski zavod Miro Barbarić Marija Prlić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.