Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba maslina
  • 30.10.2016. 18:00

Masline urodom nadoknadile dvije loše godine

Protekle dvije godine bile su loše za hercegovačke maslinare, no ova je sve nadoknadila!

Foto: Bigstockphoto/sidulodoc
  • 1.714
  • 84
  • 0

Zbog blage jeseni, berba stolnog grožđa se produžila, a berba maslina požurila. Tako se prvi put u Hercegovini poklopio početak jedne i kraj druge berbe. Jesen u maslinicima, za razliku od prethodnih, itekako veseli hercegovačke maslinare. Sve ono što masline nisu dale u prošle dvije, ove godine su nadoknadile, donosi nasatv.ba.

"Masline su zdrave, ove godine nije bilo napada maslinove muhe tako da nema crvljivih maslina", zadovoljno im je komentirao maslinar Milenko Soče koji će ove godine ubrati oko 20 tona maslina i proizvesti do 2,5 tone maslinovog ulja.

Ranija berba zbog kvalitetnijeg ulja

Prije dvije godine, rekao im je, bilo je četiri puta manje uroda, a prošle gotovo ništa. Klimatski uvjeti su maslinama dobro odgovarali. Maslinova muha, štetnik koji je najopasniji i najčešći, ove godine zaobišao je hercegovačke maslinike. Soče na 17 hektara zemlje ima posađenih 5.000 maslina različitih sorti, no smatra da Hercegovini trebaju nove sorte.

"Sorte leccino, frantoio, pendolino. To smo uzeli kombinaciju sorti koje su otporne na paunovo oko i neke druge bolesti pa i izmrzavanje, dobre su rodnosti i visokog kvaliteta ulja", kazao im je maslinar navodeći da je od starih autohtonih i domaćih sorti najrasprostranjenija oblica koja najbolje uspijeva u brdovitim predjelima.

Sve veći broj maslinara berbu započinje ranije kako bi dobili vrhunski proizvod koji u prodaji postiže visoku cijenu. Ekstra djevičansko maslinovo ulje, koje ima ispod 0,7 posto kiseline, najskuplje je, zato se ranije i bere. Cijena mu se kreće od 20 do 25 KM po litri.

Foto: Bigstockphoto/sidulodoc


Povezana biljna vrsta

Maslina

Maslina

Sinonim: - | Engleski naziv: Olive | Latinski naziv: Olea europea L.

Maslina je zimzelena biljka koja može dostići visinu 3 – 13 m. Najveći svjetski proizvođač maslina je Španija, a slijedi na drugom mjestu Italija. Jedno stablo masline može dati... Više [+]

Tagovi

Maslina Berba Milenko Soče Maslinici Maslinova muha


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.