Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maslina
  • 11.06.2024. 15:00

Maslinari, zaštitite nasade od moljca

Preporučuje se provesti zaštitu u maslinicima u kojima je plod veličine "glavica šibice, zrno pšenice“ odnosno cca 4 mm, savjetuje stručnjakinja Gordana Kožarić-Silov.

Foto: Ivan Jusup (ilustracija)
  • 73
  • 69
  • 0

Ukoliko u lovkama uočite let leptira 2. generacije maslininog moljca (Prays oleae), Gordana Kožarić-Silov dipl.inž.agr, savjetnica Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Hrvatske, preporučuje provođenje zaštite protiv navedene štetočine u maslinicima u kojima je plod veličine "glavica šibice, zrno pšenice" odnosno cca 4 mm. 

Savjetnica ističe da se, kada je u pitanju ekološka proizvodnja, za suzbijanje može koristiti pripravak Belthirul, čija je djelatna tvar Bacillus thuringiensis.  

Za zaštitu koja se ne provodi po ekološkim pravilima dozvoljeni su pripravci čija je djelatna tvar spinetoram kao što je Delegate 250 WG i deltametrin odnosno sredstva Decis 2,5 EC, Decs 100 EC,  Rotor super, Deltagri. 

"Pripravke koristiti prema uputama proizvođača", naglašava. 

Obratite pažnju na svrdlaša - kako ga suzbiti?

Maslinin moljac opasni je monofagni štetnik koji tokom vegetacije razvija tri generacije. Prvu ili cvjetnu u maju, zatim drugu ili generaciju ploda tokom juna i treću lisnu generaciju koja dovršava posao u avgustu i septembru.


Tagovi

Zaštita masline Maslinin moljac Štetočina Gordana Kožarić-Silov Ekološka proizvodnja Zaštitna sredstva


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.