Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Osiguranje u poljoprivredi
  • 22.06.2017. 10:00

Malo koji poljoprivrednik osigurava voćnjake

U osiguravajućim tvrtkama tvrde da se poljoprivrednici rijetko odlučuju za osiguranje zbog slabo razvijene svijesti i ekonomskog stanja u društvu.

Foto: Bigstock/Steve Oehlenschlager
  • 665
  • 40
  • 0

Podizanje svijesti poljoprivrednika o osiguranju i svim prednostima osiguranja poljoprivrede, cilj je okruglog stola "Osiguranje u poljoprivredi", koji je u organizaciji USAID/Sweden FARMA II projekta i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, održan u Područnoj privrednoj komori Banja Luka.

Savjetnica ministra poljoprivrede Srpske, Gordana Rokvić, istakla je da ovo ministarstvo potencira temu osiguranja zbog toga što je poljoprivreda djelatnost koja je izložena raznim rizicima, naročito od elementarnih nepogoda.

Sve ekstremnije vrijeme

"Svjedoci smo da je uticaj vremenskih prilika posljednjih godina postao sve ekstremniji, umanjuje vrijednost proizvodnje, nanosi direktne i indirektne gubitke", naglasila je Rokvićeva te navela kako Vlada Srpske nastoji da nadoknadi štetu od elementarnih nepogoda, ali da nije u prilici da sanira sve posljedice, zbog čega su poljoprivredni proizvođači upućeni na osiguravajuće kuće.

"Nažalost, evidencije pokazuju da procenat korištenja tih usluga apsolutno ne zadovoljava potrebe poljoprivrede kada je riječ o rizicima, niti zadovoljava potrebe poljoprivrednih proizvođača kada je riječ o sanaciji posljedica", dodala je Rokvićeva.

Najrizičniji vid osiguranja

Stanija Divljak iz "Dunav osiguranja“ Banjaluka kazala je da je osiguranje usjeva i plodova jedan od najrizičnijih vidova osiguranja, koji je veoma malo zastupljen u ovom osiguravajućem društvu.

"Malo je ljudi zainteresovano za ovaj vid osiguranja zbog slabo razvijene svijesti kod poljoprivrednih proizvođača i ekonomskog stanja u društvu", kaže Divljakova.

S druge strane, direktor "Agroimpeksa" iz Banjaluke Nikola Vukelić rekao je da je imao loše iskustvo sa jednom osiguravajućom kućom jer je, nepažnjom, osigurao voćnjak od požara, groma i poplave, dok su iz osiguranja bili isključeni mraz i led.

"Ne postoji osiguranje koje želi da vam osigura voćnjak od mraza i leda u Republici Srpskoj, dok takva osiguranja postoje u Sloveniji i Hrvatskoj", istakao je Vukelić.

Foto: Bigstock/Steve Oehlenschlager


Tagovi

FARMA II Gordana Rokvić Osiguranje voćnjaka Voćarstvo


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁