Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zahlađenje
  • 25.04.2016. 12:30

Maline pod snijegom, uništit će ih hladnoća?

Ovakve vremenske prilike, sa dosta padavina, pogodovaće tek posijanim kulturama, ali bi niske temperature mogle djelimično usporiti vegetacijske procese. Snijeg bi mogao uzrokovati fizička oštećenja biljaka, kažu u FHMZ.

Foto: KateSH/Bigstockphoto
  • 1.447
  • 69
  • 0

U Vukeljićima kod Fojnice ponedjeljak je osvanuo sa 10-ak centimetara snijega, a mještani su u strahu da hladnoća ne uništi maline koje su skoro procvjetale. Kako piše avaz.ba, u ovom selu zasađeno je oko 50 dunuma malina. Također, gust jugov snijeg, praćem kišom i vjetrom, od jutros pada u višim dijelovima sjeverne Bosne, posebno na planinama Majevica, Ozren, Duga Njiva i Trebava. Napadalo ga je, tvrde, do 20 centimetara.

Strah od niskih temperatura

Olistalo drveće u šumama, ali i voćnjaci "stenju“ pod teretom jugovog snijega. Ako padavine nastave ovim intenzitetom, grane bi se, kažu stručnjaci mogle početi lomiti. Poljoprivrednici strahuju da bi nakon prestanka padavina moglo doći do niskih temperatura i mržnjenja te da bi moglo stradati voće i rano posijano povrće koje je izniklo, a riječ je o krompiru, grahu i grašku.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, cijele sedmice još uvijek će biti nestabilno vrijeme, praćeno padavinama. Osjetno će zahladniti, a sa padom temperatura, na nadmorskim visinama iznad 500 metara moguć je i snijeg. Od srijede će nastupiti djelimična stabilizacija, pri tome su svakodnevno moguće povremene padavine, slabijeg intenziteta, a tek za vikend očekuju se duži stabilniji periodi, uz temperature primjerene ovom dijelu godine.

Pojava prizemnog mraza, temperature i do -4°C

Moguća je, kažu u FHMZ, pojava prizemnog mraza, osobito sredinom sedmice, kada bi se jutarnje temperature u gotovo cijeloj zemlji, sa izuzetkom juga, mogle spustiti između 0 i -4 °C. Jutra će pretežno biti hladna, a maksimalne dnevne temperature će postepeno rasti i u dane narednog vikenda dostići oko 20 °C.

Ovakve vremenske prilike, sa dosta padavina, pogodovaće tek posijanim kulturama, ali bi niske temperature mogle djelimično usporiti vegetacijske procese. Snijeg bi također mogao svojom težinom uzrokovati fizička oštećenja biljaka.

Foto: KateSH/Bigstockphoto


Tagovi

Maline Snijeg Smrzavanje DHMZ


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.