• Malinarstvo
  • 26.11.2018. 11:00

Malinari u USK proizveli upola manje malina nego u 2017., a otkupom se bavilo samo 6 otkupljivača

Stručnjaci smatraju kako je malinarstvo na ovim prostorima od početka pogrešno razvijano jer se insistiralo na uzgoju polke, koja nikako ne može biti konkurentna ostalim vrstama maline.

Foto: Pixabay/RobinDesBois
  • 578
  • 71
  • 0

Proizvodnja maline prepolovljena je ove godine na području Unsko-sanskog kantona. Naime, u tom je kantonu proizvedeno 2.000 tona manje ove voćarske kulture, u odnosu na prošlu godinu. Znatno se smanjio i broj otkupljivača, odnosno s njih 18 koliko ih je otkupljivalo malinu u 2017., broj je pao na njih samo šest. 

Prema podacima Kantonalnog saveza proizvođača jagodičastog voća, veliki broj proizvođača potpuno je ugasio proizvodnju maline, navode Nezavisne

Kašnjenje obećanih podsticaja

"Niska otkupna cijena i nemogućnost plasmana na tržište gase proizvodnju maline, koja je do prije samo nekoliko godina bila 'crveno zlato'. Kada se tome dodaju drugi problemi, kao što su povećanje troškova proizvodnje i nedostatak radne snage, može se zaključiti kako je ova vrsta proizvodnje postala nerentabilna", kaže predsjednik pomenutog saveza Emir Mahmutović.

Proizvođači ukazuju i na kašnjenje obećanih podsticaja, neravnopravan položaj i preferiranje drugih oblika poljoprivredne proizvodnje, prije svega stočarstva i mljekarstva.

Poljska i Srbija dovode do poremećaja na tržištu

Prema riječima Almira Mašinovića, ministra poljoprivrede USK, cijene maline diktira evropsko tržište.

"Po nekim procjenama, naša zemlja je na 12. mjestu u Evropi po proizvodnji maline. Prva je Poljska, a druga Srbija, i te zemlje su daleko snažnije od nas i svojim mjerama dovode do poremećaja na tržištu i do situacije kakva je trenutno kod nas. Na takvo stanje mi ne možemo uticati, sem nekim mjerama kao što su podsticaji, ali, kako vidimo, to nije dovoljno efikasno", kazao je Mašinović.

Polka nikako nije mogla biti konkurentna 

U posljednje vrijeme na području USK sve su češći slučajevi da se malinari orijentišu na proizvodnju nekih drugih kultura kao što su aronija, borovnica ili lješnjak.

Borovnica: Višegodišnja biljka, isplativa i nakon 50 godina uzgoja

Stručnjaci smatraju kako je malinarstvo na ovim prostorima od početka pogrešno razvijano jer se insistiralo na uzgoju polke, koja nikako ne može biti konkurentna ostalim vrstama maline. "Jednostavno, to je bila politika lokalnih općinskih službi i drugih organizacija koje su sarađivale s malinarima. Teško je reći da li je to bilo slučajno ili namjerno", kaže Mahmutović.
 


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi... Pročitaj više »

Tagovi

Malinarstvo Unsko-sanski kanton Emir Mahmutović Almir Mašinović Polka Malina


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je hobi vrtlarica s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi