Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajedno za bh malinu
  • 19.09.2017. 13:00

Malinari: Radije ćemo pregovarati nego protestirati

Ove sedmice će se održati sastanak između malinara i predstavnika vlasti Federacije BiH i Republike Srpske. Ako se ne dogovore u korist malinara, protest će se održati u ponedjeljak, 25. septembra.

Foto: Pixabay/elenaiks
  • 3.190
  • 214
  • 0

Asocijacija Zajedno za bh. malinu prvo je najavila protest koji je trebao biti održan jučer, 18. septembra ispred sjedišta Vijeća ministara BiH u Sarajevu.

Oni su se u petak, 15. septembra susreli s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i federalnim ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudinom Dedićem.

Tada je dogovoreno da se tokom sedmice organizira novi sastanak predstavnika vlasti s predstavnicima svih udruženja malinara u BiH na kojem bi se razgovaralo o problemu niske otkupne cijene maline.

Asocijacija ne želi uzeti na sebe svu odgovornost

"S obzirom da nismo uvjereni da će se obećano izvršiti, a spremni smo na pregovore radije nego na proteste, Organizacijski odbor Asocijacije donio je odluku da se protesti odgode za sedam dana. Ako ne dođe do sastanka i dogovora mi ćemo svoje nezadovoljstvo iskazati mirnim skupom 25. septembra, na platou ispred Vijeća ministara BiH”, navodi se u priopćenju.

U Asocijaciji ističu da će ovim pomjeranjem okupljanja na zakazani sastanak pozvati sve predsjednike udruženja u BiH da odlučuju u ime svojih članova i svih ostalih malinara u BiH, jer asocijacija ne može uzeti na sebe toliku odgovornost.

Također, na sastanakk bi pozvali i sve one za koje se malinari izjasne da su njihovi zastupnici, a to bi dokazali sa spiskom i potpisima od najmanje 10 malinara, iz mjesta gdje nema udruženja, i gdje malinari nisu članovi ni jednog udruženja.

Povjerenje je najbitnije

"Sve predsjednike udruženja kojima bi uputili poziv za dolazak bi dali obavezu da urade spiskove svojih članova i uzmu potpise od njih da bi ih mogli zastupati. Prije zakazanog termina sastanka najmanje dva sata bi mi zakazali sastanak sa predsjednicima udruženja i formirali naše zahtjeve zajedno i napravili dogovor ko ih iznosi.

Sa potpisima malinara mi imamo prava da odlučimo i pristanemo/ne pristanemo na ponuđena rješenja ako ih bude. Lakše je dati potpis i ovlastiti onoga kome vjerujete nego vjerovati nama iz asocijacije, jer većina malinara nas i ne zna i mi ne bi da snosimo odgovornost za sve malinare u BiH jer je to jako velika i bitna odluka koju mi niti smijemo niti hoćemo donijeti bez učesća i glasa svih malinara", stoji u priopćenju kojega je Asocijacija objavila na svojoj Facebook stranici s nadom da će sve završiti uspješno i u njihovu korist.

"Ako ne bude onako kako mi očekujemo ili da ne budemo zadovoljni rezulatatima tog sastanka onda svakako idemo na proteste onako kako smo i planirali samo jači, odlučniji, i bez odustajanja dok se na izborimo za svoja prava", zaključuju.

Teško je ujediniti Federaciju BiH i RS

Jedan od malinara, Admir Durmo pokušao je kolegama malinarima objasniti zbog čega je zaista došlo do odgode protesta, a taj je kako je teško ujedniti Federaciju BiH te Republiku Srpsku oko ovoga problema, a Asocijacija Zajedno za bh malinu okuplja oba entiteta.

"Naši ciljevi su ono o čemo stalno govorimo a to je da se svi oni udruže i obezbjede nam te 3 KM. Kako? To je njihov problem i obaveza. Da proglase elementarne nepogode i uljuče Fond civilne zaštite, ili ne moraju, neka samo dadnu pare, to su naše pare! Da malinarstvo i malinu kao proizvod proglase kao stratešku granu poljoprivrede naše zemlje. Na taj način bi malinari imali sigurnost. Radili bi u svojim malinjacima ne sekirajući se hoće li propasti i doživjeti finansijski krah", zaključio je Durmo u svom dugom pojašnjenju.

Ovakva odluka nije naišla na odobravanje malinara koji su već uzeli slobodan dan za ponedjeljak, 18. septrembra te su vrlo ogorčeni i nestrpljivi zbog čitavog razvoja ove komplicirane situacije.

Istovremeno, u Savezu proizvođača jagodičastog voća u BiH su priopćili kako se ograđuju od bilo kakvih najavljenih protesta.

Foto: Pixabay/elenaiks


Tagovi

Zajedno za bh malinu Malinarstvo Proizvodnja maline Otkupljivači maline Cijena maline


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.