Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška malinarstvu
  • 25.07.2019. 08:00
  • Zeničko-dobojski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Željezno polje

Malinari, računajte na njih - uskoro odluka o visini podsticaja

Vlada ZDK je prošle godine za podršku malinarstvu izdvojila jedan milion KM, a proizvođači su dobili podsticaj od 25 feninga po kilogramu.

Foto: Pixabay/ulleo
  • 242
  • 28
  • 0

Premijer Zeničko-dobojskog kantona Mirza Ganić i predsjedavajući Skupštine Ćazim Huskić primili ove sedmice predstavnike proizvođača maline u žepačkoj mjesnoj zajednici Željezno Polje - predsjednika Udruženja malinara Željezno Polje Edina Šišića, direktora Poljoprivredne zadruge "Žepački rolend" Mirzeta Krehmića, šefa Hladnjače "Natural Food" u Željeznom Polju Mustafa Efendića te predsjednika UO Udruženja poljoprivrednika ZDK Emira Tutnjića. Sastanku u uredu predsjedavajućeg Skupštine su prisustvovali ministar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Mirnes Bašić te ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

MZ Željezno Polje je pionir u malinarskoj proizvodnji i najvećim dijelom je zaslužna što je ZDK lider u ovoj poljoprivrednoj grani u BiH. Zahvaljujući organiziranoj proizvodnji i otkupu te kontinuiranim mjerama podsticaja Vlade ZDK, egzistenciju u malinarstvu ostvaruje veliki broj domaćinstava u Željeznom Polju. Proizvođači su posljednjih nekoliko godina suočeni sa nizom problema, a najveći su niske otkupne cijene maline, tako da su najave povećanja cijene dočekane s olakšanjem.

Cijenu maline određuju stranci - malinari se ne vesele sve dok se ne završi otkup

Prema podacima iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, pod zasadima maline i kupine je 650 hektara zemljišta u Zeničko-dobojskom kantonu, a malinarstvom se bavi 3.500 proizvođača, ne računajući članove domaćinstava. Vlada je prošle godine za podršku malinarstvu izdvojila jedan milion KM, a proizvođači su dobili podsticaj od 25 feninga po kilogramu.

Premijer Ganić je ponovio posvećenost Vlade da nastaviti provoditi mjere podrške malinarskoj proizvodnji, istakavši da će proizvođači maline i drugog jagodičastog voća i ove godine moći računati na novčanu podršku, tako da će ubrzo biti donesena odluka o visini podsticaja. U narednom periodu u fokusu Vlade će biti izgradnja novih hladnjača i prerađivačkih pogona na području ZDK-a, kako bi se preradom malini dala nova vrijednost, a novim skladišnim kapacitetima ublažili potresi na tržištu, stoji u saopštenju na stranicama Vlade ZDK. 


Tagovi

MZ Željezno Polje Malinarstvo Mirza Ganić Edin Šišić Zeničko-dobojski kanton Otkup Cijena Podrška


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Magic Ice, prvi sladoled iz BiH dobio priznanje za najuspješniji nastup na 25. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru. Opširnije o prvom bh. sladoledu čitajte na linku - https://t.ly/TFK97