Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena maline
  • 03.07.2017. 12:00

Malinari na nogama, podržava ih i ministar Dedić

Malinari okupljeni oko inicijative "Sve za bh malinu" u nedjelju održali protest upozorenja, a Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH očekuje subvencije od Federalne vlade, vlade kantona i lokalne samouprave.

Foto: Facebook/UG
  • 7.013
  • 357
  • 0

Nakon što je Udruženje otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH izjavilo kako će finalna otkupna cijena maline za 2017. godinu iznositi 1,50 KM, malinari iz cijele BiH su se digli na noge.

Otkupljivači: Finalna cijena maline do 1,50 KM

Protest u Bugojnu

Tako su udruženja i proizvođači jagodastog voća sa područja Bosne i Hercegovinu "Zajedno za bh malinu" u nedjelju održali protest malinara u cijeloj BiH.

Jedan od protesta bila je i protestna vožnja u Bugojnu gdje se skupio veći broj proizvođača maline i predstavnika udruženja sa područja Bugojna, Livna i Gornjeg Vakufa-Uskoplje. Skupili su se u 11 sati ispred zgrade Suda u Bugojnu te autima kružili kroz grad. Uputili su se i prema hladnjačama koje se nalaze na području Bugojna.

"Ne dajmo da ostane na ovome, moramo biti jedinstveni i nastaviti se boriti za veću cijenu maline i da se naš trud i rad počne cijeniti", poručili su ovi malinari.

Popraviti i ustaliti status sektora malinarstva

Javnosti se obratio i Savez proizvođača jagodičastog voća u BiH koji smatra da je cijena od 1,50 KM koju su objavili u Udruženju otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća FBiH, za proizvođače i proizvodnju neprihvatljiva i niska, jer ne pokriva ni osnovne troškove ulaganja koji svaki proizvođač mora da izdvoji. Kažu kako je ta izjava izazvala veliku zabrinutost i nesigurnost kod proizvođača jagodičastog voća.

"Savez preuzima neophodne korake sa ostalim akterima u lancu proizvodnje, u okviru radne grupe koja je formirana pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, da se status sektora malinarstva popravi i ustabili. Dodatno Savez preduzima i druge korake kao što je promocija distribucije i potrošnje maline na domaćem tržištu, kao alternativa za plasman jagodičastog voća u odnosu na ustaljenu praksu", poručuju u Savezu u kojem se nadaju da će se nadležno ministarstvo i ostali učesnici na tržištu uključiti i preduzeti potrebne korake kako bi se ustabilila situacija u sektoru malinarstva.

"Želimo da napomenemo da je Predstavnički dom Parlamenta FBiH usvojio zaključke da se u slučaju ekstremnih poremećaja na tržištu jagodičastog voća (maline) Federalna vlada, vlade kantona, gradovi i općine obavezuju da osiguraju sredstva za subvencije proizvođačima jagodičastog voća (maline)", podsjećaju u Savezu.

I ministar Dedić iznenađem objavom otkupljivača

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić izjavio je da Ministarstvo već duže vrijeme sarađuje s malinarima i da pokušavaju zajedno da nađu rješenja postojećih problema.

Ministar Dedić podsjeća da su prije dvije sedmice formirali i radnu grupu u kojoj su predstavnici otkupljivača, predstavnici Asocijacije "Zajedno za bh. malinu" i Saveza udruženja proizvođača jagodičastog voća, te ministarstva, akademske zajednice i struke i ta grupa je do sada održala nekoliko sastanaka.

"Mislim da je veoma bitno da djelujemo udruženi", istaknuo je Dedić prema čijim riječima, i proizvođači i otkupljivači moraju da shvate da ovise jedni o drugima, tako da u njihovom odnosu mora biti što više saradnje i kompromisa.

"Moram priznati da sam neprijatno iznenađen saopštenjem Udruženja otkupljivača koje odlično zna da je naredne sedmice planiran završni sastanak radne grupe i da ćemo tada predstaviti mjere podrške malinarstvu koje smo zajednički dogovorili. Ovo nije trenutak da se izlazi u javnost s nekim ishitrenim analizama i projekcijama cijena. Želim da vjerujem da ovo nije pokušaj zloupotrebe dobre volje Vlade Federacije koja je izrazila spremnost da pomogne malinarima i da otkupljivači ne misle da se malinari umjesto da žive od svog rada trebaju naći 'na budžetu'", kaže ministar Dedić.

Malinarstvo kao "socijalni slučaj"

Intervencija Vlade je, kako navodi, tek krajnje rješenje.

"Malinarstvo je jako perspektivna grana poljoprivrede i ne smije postati "socijalni slučaj". Potpuno razumijem ogorčenje malinara. Otkupna cijena od 1,5 marke je zaista neprihvatljiva i ona ne smije ostati na tom nivou. Nadam se da ćemo već naredne sedmice, kao što je to i ranije dogovoreno, postići riješenje zadovoljavajuće za sve", zaključio je ministar Dedić.

Dakle, cijena otkupa maline bit će glavna tema i u mjesecu julu, a vrijeme će pokazati kako će se ova situacija dalje razvijati.

Foto: Facebook/UG "Zdrava malina" Gornji Vakuf-Uskoplje


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Cijena maline Malina Otkupna cijena maline Zajedno za bh malinu


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.