Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zajedno za BH malinu
  • 14.07.2017. 12:00

Malinari: Ministre Dediću, sve izmiče kontroli!

Asocijacija "Zajedno za bh malinu" uputila je otvoreno pismo ministru Šemsudinu Dediću u kojoj traže pomoć pri formiranju otkupne cijene maline te upozoravaju da neće moći smiriti nezadovoljne malinare.

Foto: Pixabay/Pavlofox
  • 4.080
  • 250
  • 0

Udruženja malinara kao i pojedinici sa prostora cijele BiH, udruženi u asocijaciju "Zajdno za bh malinu" ovih su dana održali sastanak u Srbiji, sa tamošnjim udruženjima malinara.

Ustanovili su kako imaju identične probleme, a što se tiče cijene i otkupa malina. Naime i u Srbiji, prema njihovim zaključcima, hladnjačari diktiraju svoju, kako kažu, ekonomski potpuno neopravdanu cijenu.

Sa svojim srpskim kolegama su potpisali predugovor o budućoj suradnji.

Po povratku iz Srbije, uputili su otvoreno pismo ministru Šemsudinu Dediću u kojem se zahvaljuju na dosadašnjem angažmanu, ali isto tako, od ministarstva traže hitne i konkretne korake na formiranju konačne i realne ovosezonske cijene maline.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cjelosti:

Poštovani ministre Dediću,

Prije svega želim Vam se zahvaliti na dosadašnjem angažovanju u rješavanju problema malinarstva u našoj državi, prije svega misleći na cijenu maline. Asocijacija ZAJEDNO ZA BH MALINU je 12.07.2017. godine posjetila Asocijaciju malinara srbije, gddje smo prisustvovali sastanku predstavnika njihovih udruženja iz cijele Srbije.

Obzirom na identične probleme, koje dijelimo sa proizvođačima u susjednoj državi, sa njihovom asocijacijom smo potpisali predugovor o saradnji dviju država na polju malinarstva. Oni će već danas imati sastanak sa njihovom radnom grupom koja je bila u posjeti Poljskoj, te pokušati odrediti konačnu cijenu maline za ovu godinu.

I radna grupa im je identična našoj, a tročlano izaslanstvo (otkupljvači, struka i predstavnici malinara) su posjetili Poljsku da vide kakvo je stanje u državi koja je broj jedan u proizvodnji maline u svijetu, i kako kotiraju trenutne cijene. Ustanovili su da se cijena kreće od 2-4 eura po kilogramu maline. Mi se nadamo da će malinari Srbije već danas biti zadovoljni sa cijenom, a traže da ona bude tržišna cijena griza, koja je trenutno 1,83 eura.

Ukoliko im se ne udovolji pomenuta cijena, najavili su radikalne blokade i proteste. Dok smo bili u posjeti Srbiji, u našim medijima je ponovo odjekunula vijest, gdje se navodi da je Bašo d.o.o. izašao sa konačnom cijenom od 1,5 KM, što je izazvalo ogromno negodovanje i po ko zna koji put izazvalo gnjev kod proizvođača maline. Vi sigurno znate da je Bašo d.o.o. iz krajine, a da je Kantonalno ministarstvo odredilo minimalnu cijenu maline za ovu godinu koja iznosi 2,5 KM i da je Vaš predlog bio da to isprate i ostali kantoni. Time bi pokušali spasiti ovu sezonu i, iako malinari nisu zadovoljni sa tom cijenom, vjerovatno bi pristali na kompromis, ali da se država za nas pobrine i u narednim sezonama.

Međutim, Bašo d.o.o. je naveo da je njegova tržišna (prodajna) cijena 1,6 eura i da on ne može platiti više od 1,5 KM? Sjećate se našeg prvog sastanka kada smo formirali radnu grupu i uzeli u obavezu da izračunamo proizvodnu cijenu kilograma maline i za tu oblast zadužili eksperte, gospodina profesora Maličevića i profesora Halila. To je bio naš dio posla koji smo uredno obavili i izašli sa proračunima. Predstavnici udruženja hladnjačara su imali zadatak da angažuju inžinjere iz te oblasti i urade isto, što oni nisu uradili ni na sljedeća 3 sastanka. Da li je to još jedna u nizu njihovih spletki, kupovanje vremena i slično, u to ne bi ulazili, ali je činjenica da su oni vrlo loši pregovarači i da su pokazali nizak nivo želje za dogovorom i saradnjom.

Gospodine ministre, mi vas jako cijenimo jer ste pokazali želju da nam pomognete, ali nam sve ovo liči na neke igrarije, prebavicvanje loptice na druge strane. Otkuda sada da se olgasi Bašo, gdje je sada predsjednik udruženja hladnjačara Enver Avdić s kojim smo počeli pregovore? Gospidin Bašo je postavio odlična pitanja na koje mi nemamo odgovore, a proizvođači te odgovore traže od nas. Pitao je, ako on plati malinu 1,5 KM (jer ne može više!?) da li će država uplatiti dodatnih 1 KM i kada. Proizvođači su dovedeni do sloma živaca, čekaju se odgovori i javna obavještenja. Njima je dan kao godina jer znate i sami da dobar dio proizvođača nije naplatio ni prošlogodišnju malinu. Danas je petak, danas se izlazi s cijenom u Srbiji, a većina naših otkupljivača se ravna po toj cijeni. Kako onda da izađu sa 1,5 KM kad smo mi juče obišli desetine hladnjača i ustanovili da je cijena cca 160 dinara što je više od 2,5 KM i što imamo dokumentovano.

Gospodine ministre, molimo Vas da u što kraćem roku izađete sa saopštenjem za javnost vezano za cijenu maline za ovu godinu. Znate i sami da je Asocijacija za BH malinu, uložila ogromne napore da smiri masu proizvođača koji su htjeli blokiratii hladnjače, zgradu Vlade FBiH, putne komunikacije. U tome smo zasada uspjeli, ali ljudi od nas traže odgovore i sve izmiče kontroli.

Nadamo se što boljem rješenju, a Vama se još jedanput zahvaljujemo ispred svih proizvođača.

S poštovanjem!

U Travniku 14.07.2017. godine

Asocijacija "ZAJEDNO ZA BH MALINU"

Foto: Pixabay/Pavlofox


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Cijena maline Malina Otkupna cijena maline Zajedno za bh malinu Šemsudin Dedić Enver Avdić


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas