Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup malina
  • 11.09.2019. 14:00

Malinari dva mjeseca nakon berbe još uvijek čekaju svoj novac

U Udruženju malinara kažu da još nije ni utvrđena ovogodišnja otkupna cijena. Nezvanično, u Srednjem Podrinju otkupljeno je oko dvije hiljade tona maline.

Foto: Pixabay/neep
  • 365
  • 57
  • 0

Ovogodišnja berba malina završena je prije gotovo dva mjeseca, ali malinarima još nije isplaćen novac za rod, piše RTRS.

U Udruženju malinara kažu da još nije ni utvrđena ovogodišnja otkupna cijena. Nezvanično, u Srednjem Podrinju otkupljeno je oko dvije hiljade tona maline.

Malinar Dobrisav Blagojević je, kao i većina, svu nabranu količinu malina predao hladnjačarima, ali još nije naplatio ovogodišnji trud jer još nije utvrđena otkupna cijena.

U Udruženju malinara Vilamet za opštine Bratunac, Srbrenicu i Miliće, ističu da problem sa otkupnom cijenom malina traje već godinama.

"Otkupna cijena mora da se zna da bi malinari znali koliko novca mogu da ulože", kaže Ivan Stojanović iz ovog udruženja i dodaje da je situacija takva da otkupljivači ucjenjuju proizvođače, jer je sva roba otkupljena bez ugovora i bilo kakvih garancija te da su zbog toga organizovali i protest.

Isotvremeno, kako komentira RTRS, otkupljivači i hladnjačari ne žele pred kamere. Iz udruženja Vilamet traže minimalnu otkupnu cijenu od 2,5 marke po kilogramu te da se u to uračuna trošak prevoza. Očekuju i premiju od države na nivou prošlogodišnjih 30 pfeniga po kilogramu kako bi se, kažu, njihov trud isplatio.


Tagovi

Otkup malina Cijena maline Hladnjačari Otkupljivači Udruženje malinara Ivan Stojanović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁