Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinarstvo 2018.
  • 20.06.2018. 18:30

Malinar Mevludin Šabić: Vlasti bi trebale proglasiti stanje elementarne nepogode

Određeni broj proizvođača razmišlja o preradi, drugi da svu proizvodnju unište, treći nude lokalnom stanovništvu da ih sami beru. Jedna zaista zbunjujuća atmosfera, a niko da pomogne.

Foto: Danijela Plavšić
  • 3.453
  • 338
  • 0

Rodile, ali nema ko da ih otkupi. Maline. Istina da su proizvođači bez prethodne organizacije iz godine u godinu širili površine pod malinom širom BiH ne sluteći da će nekad doći i do suficita ove kulture i opadanja svjetske potražnje, a i time i opadanja otkupne cijene. Istina i da su malinari naviknuti na visoku otkupnu cijenu ranijih godina, ali bez obzira na sve ovi ljudi, građani BiH su u problemu i neko od nadležnih bi trebao na bilo koji način pomoći oko rješavanja mnogo nagomilanih problema oko proizvodnje maline. Tužne su slike širom BiH ovog crvenog blaga koji propada obran u gajbama ili neobranog, kojeg su pojedini proizvođači odustali brati.

Mevludin Šabić proizvođač maline iz okiline Zenice koji ove godine ima maline na oko 4,5 duluma sa ogorčenjem zbog novonastalih problema za Agroklub ističe: "Došlo je do vremenskih nepogoda koje i dalje čine veliku štetu u malinjacima. Uglavnom malina koja i uspije da se obere jako je lošeg kvaliteta i naglo dozrijevaju velike količine, a sve to je napravilo i zagušenje kod otkupljivača. Dosta maline je do sada propalo, možda i preko 50% ako kiša nastavi da pada te će te količine biti mnogo veće. Do sada je predato oko 10% maline od čega je 50% druge klase. Vlasti bi trebale proglasiti stanje elementarne nepogode i izdvojiti sredstva za nastalu štetu." I još sa željenjem na kraju ističe da sa ovim malinarstvo definitivno u BiH doživljava svoj potpuni krah.

dws
"Došlo je do vremenskih nepogoda koje i dalje čine veliku štetu u malinjacima"

Kiša i visoke temperature dovode do malina lošeg kvaliteta

Visoke temperature tokom prethodnog perioda uslovile su i brže sazrijevanje maline, slično se desilo i sa trešnjom. Kiša koja pada danima dodatno je uticala na loš kvalitet ploda.

Jedna je kompanija u Centralnoj Bosni (SBK) obavijestila svoje kooperante da je otkupna cijena prve klase plodova sorte Meeker 1,60 KM/kg, a sorte Wilamette i Tulameen 1,40 KM/kg. Tvrde da je na ovako nisku otkupni cijenu uticao loš kvalitet plodova prouzrokovan vlažnim i kišovitim vremenskim prilikama.

Malinari razmišljaju o protestima

Malinari ogorčeni svim neprilikama traže rješenje i čak razmišljaju o protestima. Zbog velikog otkupa u kratkom roku, upravo zbog veoma visokih temperatura, pojedine hladnjače su otkup obustavili.

Određeni broj proizvođača razmišlja o preradi, drugi da svu proizvodnju unište, treći nude lokalnom stanovništvu da ih sami beru. Jedna zaista zbunjujuća atmosfera, a niko da pomogne.

I Udruženje poljoprivrednika FBIH uputilo je očajnički apel državi

Udruženje poljoprivrednika FBIH također je pokazalo nezadovoljstvo ovogodišnjim otkupom maline, a njihovo priopćenje prenosimo u cjelosti: "Situacija sa malinom nije nimalo dobra (katastrofalna), a nije Bog zna šta bolje ni u ostalim proizvodnjama. Krajnje je vrijeme da se neke stvari mijenjaju iz temelja. Proizvođači, pomozite jedni drugima, nemojte se dijeliti, problemi su kod svake proizvodnje isti. Pokušajte prevazići sujete i razlike u mišljenjima. Sjednite i dogovorite šta i kako dalje. Trenutnu situaciju u poljoprivredi očigledno je da entitetske vlade ne mogu riješiti same. Znači da treba tražiti da se i država uključi! Trebaju se uključiti i općine i kantoni, oni mogu praviti skladišne (hladnjače) prostore gdje se malina može sačuvati (da se ne baca) dok se problem riješi.

Imaju program sufinansiranja izgradnje hladnjača koji oni svi redom odbijaju. Na kraju, svi nivoi vlasti dužni su zaštititi domaćeg proizvođača, što do sada nije bio slučaj. Može se malina i preraditi u džemove, sokove i staviti u robne rezerve ako ništa drugo, ali opet tu treba država da stane iza proizvođača.

Državo, nemoj dozvoliti da se sa malinama desi ono što se desilo sa kornišonima prije dvije godine. Državo, pomozi poljoprivredniku, krajnje je vrijeme. Ako nestane poljoprivrede i poljoprivrednih proizvođača, nestat će i države...".

Apelujem na sve kompanije koje se bave preradom voća da nađu prostora za preradu i pomognu proizvođačima maline.


Fotoprilog


Tagovi

Maline Otkup Hladnjače Kapacitet Meeker Wilamett Malinari Cijena Protest Mevludin Šabić Prerada Udruženje poljoprivrednika FBIH


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.