Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lješnjaka
  • 12.08.2015. 18:00

Lješnjaci su najisplativija kultura za sadnju

Lješnjaci su trenutno najisplativija kultura za sadnju, čemu ide u prilog podatak da se za kilogram očišćenog ploda može ostvariti dobit i do 20 KM, kao i to da je proizvodnja slatkiša bez lješnjaka nezamisliva.

  • 5.456
  • 399
  • 0

Sadnja lješnjaka, bilo kao hobi ili kao ozbiljan posao, može u mnogome da poboljša kućni budžet. To je prepoznao i bišćanin Alija Mešičić koji je prije 6 do 7 godina zasadio 150 stabala lješnjaka na 1,5 dunumu. Ideja je došla, kako kaže, jer je htio da zasadi nešto što drugi nemaju, što nije karakteristično za područje USK.

Nikad ranije se nije bavio poljoprivredom, ali je informacije pronašao u nekoliko knjiga, što je dopunio sa internet literaturom.

Vegetativno rasadio drugu plantažu

"Na plantaži boravim najčešće ja, ali mi mnogo pomaže i supruga", ističe Mešičić. Sadni materijal za prvu plantažu od 150 stabala je kupio u poljoprivrednoj apoteci. Zasadio je nekoliko sorti: Istarski dugi i okrugli, Rimski crveni te nekoliko domaćih vrsta, jer ista vrsta ne može sama sebe oprašivati. "Prije 3 godine, kada su stabla dovoljno ojačala, vegetativno sam rasadio još 700 mladica na 7,5 dunuma" dodao je Mešičić.

Lješnjaci su "skromni"

Lješnjaci ne zahtjevaju mnogo rada i truda, kako kaže Alija, jednom godišnje ih orezuje, rasađuje i đubri. Prave i svoj kompost kojim vrše đubrenje. "Također, ne zahtjeva ni navodnjavanje, barem na mojim parcelama jer zemljište sadrži jedan dio gline, koji dovoljno zadržava vodu", pojasnio je ovaj voćar.

Preventivno djeluje svake godine protiv biljnih ušiju, plemenjače i virusnih oboljenja. Ali ove godine mu se dogodio jedan propust. "Nisam na vrijeme djelovao preventivno na gljivicu Moniliu te mi je odnijela veći dio uroda", dodaje on. Ovo je bolest koja napada plodove koji, nakon što se zaraze, počnu da žute od vrha. Kada poprime smeđu boju, nastaju promjene i u unutrašnjosti ploda, koje izazivaju trulež. Ove će godine zbog tog problema urod biti samo 20% od očekivanog.

I do 20 KM za kilogram očišćenog ploda

Činjenica je da su lješnjaci trenutno najisplativija kultura za sadnju, čemu ide u prilog podatak da se za kilogram očišćenog ploda može dobiti i 20 KM, kao i to da je proizvodnja slatkiša bez lješnjaka nezamisliva, uvijek su tražena roba za otkup. Mešičić bi slijedeće godine mogao da ima urod od oko 700 kg samo sa prve plantaže. Zajedno sa bratom je osmislio i mašinu koja će mu pomoći da odvoji jezgru od ljuske.

"Trenutno na naše plantaže gledamo kao hobi, ali možda jednog dana uspijemo od ovoga imati stalan izvor prihoda", kažu sa ushićenjem Mešičići. Kada smo ga upitali za savjet drugima, Alija odgovara: "Svakom bih preporučio da pokuša, ali ukoliko se nada brzoj zaradi, neka to odmah zaboravi".


Fotoprilog


Tagovi

Alija Mešičić Uzgoj lješnjaka Istarski dugi lješnjak Istarski okrugli lješnjak Rimski crveni lješnjak Gljivica Monilija Najisplativija poljoprivredna kultura za sadnju


Autor

Darmin Hadžić

Više [+]

Darmin je diplomirani pravnik, ali je svoju karijeru posvetio medijima. Nagrađivani je novinar i aktivista.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P