Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 10.02.2022. 07:30

Ljeskova grinja: Kako je prepoznati i suzbiti?

Vrlo sitne štetočine mogu napraviti velike probleme. Rano proljeće je pravi moment za njihovo suzbijanje

Foto: Depositphotos/olandsfokus
  • 135
  • 22
  • 0

Ljeskove grinje su veoma česte štetočine u nasadima lješnika, a proizvođači moraju redovno provoditi mjere suzbijanja. Ubrajaju se u grupu šiškarica.

Iako se ranije smatralo da se radio o jednoj, razlikujemo dvije vrstePhytoptus avellanae i Cecidophyopsis vermiformis. Prva, P.avellanaeima ima jednostavan životni ciklus i jedan oblik larvi koji se u proljeće seli na zdrave pupoljke gdje se hrani i razmnožava. Putujuća vrsta C. vermiformis ima složeniji životni ciklus i dva oblika larvi. Osim pupoljcima, hrani se svim ostalim vegetativnim i generativnim dijelovima (listovi, muški i ženski cvjetovi, plod). Ima dva perioda selenja, tokom proljeća i jeseni.

Karakteristike grinja

Tijelo grinja je veoma malih dimenzija, tek 0,2 do 0,3 mm. Vidljive su uz pomoć lupe. Pojavljuju se krajem zime i početkom ranog proljeća. Tada se intenzivno hrane sisanjem biljnih sokova i razmnožavaju. Napadaju vegetativne pupoljke koji se uvećaju i ne otvaraju ili se iz njih razvijaju deformisani listovi koji se vremenom suše. Iz njih se sele na druge biljne organe što počinje kada lijeska ima dobro razvijena 3 do 4 lista, najintenzivnije je kada ih ima od 5 do 10, a završava kada razvije 12.

U pupoljcima i prezimljavaju, a u jednom može biti nekoliko stotina grinja.

Deformirani pupoljak (WikimediaCommons/Stephen James McWilliam)

Imaju od dvije do šest generacija godišnje koje se preklapaju. Već poslije mjesec dana nove grinje se mogu razmnožavati. Do kraja ljeta se njihova brojnost poveća deset puta.

Povećanju broja ovih štetočina pogoduju hladna i vlažna proljeća.

Mjere suzbijanja

Štete od grinja uglavnom primjećujemo u ljetnom periodu kada vidimo sasušeno lišće, ali pažljivim promatranjem u proljeće možemo na grančicama lijeske primijetiti nabubrele pupoljke većih dimenzija. Oni se ne otvaraju, postaju smeđi i sasuše se. Mogu se pojaviti deformisani listovi u formi ruže koji će vremenom da se osuše i postanu smeđi.

Pravi moment suzbijanja je rano proljeće, prije nego što počnu da se razmnožavaju i sele, dakle u trenutku bubrenja i otvaranja pupoljaka.

Pratite šta se događa na nasadu (Foto: Depositphotos/MyClicks)

Njihovo suzbijanje nije jednostavno zbog malog broja akaricida. Obično su to sredstva na bazi sumpora, a mogu se koristiti mineralna ulja. Tretiranje se obavlja kada je temperatura vazduha malo iznad 15ºC.

U manjim nasadima obavlja se skidanje napadnutih pupoljaka koje je potrebno spaliti.

Možete koristiti i biljke te njihova ulja koja imaju akaricidnu ulogu. Maslačak, bijeli i crveni luk su samo neke od vrsta koje će vam u tome pomoći.

Korištena prva fotografija podliježe Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.


Tagovi

Grinje Ljeskove grinje Štetočine lijeske Uzgoj lijeske Deformirani pup


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.