Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štetočine voćki
  • 14.05.2023. 09:00

List uvrnut u cigaru - "kriva" je ženka cigaraša, otkinite ga i zapalite!

Kako prepoznati simptome napada cigaraš na voćkama i koliku štetu prave? Mogu se suzbiti hemijskim, ali i ekološkim sredstvima.

Foto: Bojan Kecman
  • 127
  • 44
  • 0

Maj je mjesec u kojem se u voćnjacima i vinogradima vide simptomi napada cigaraša, Bictiscus betulae. Ova štetočina najviše napada jabučasto voće i vinovu lozu.

Riječ je o voćnoj pipi iz porodice Curculionidae, koja najčešće napada kruške, a rjeđe druge voćke, a osim krušaka često se viđa i u vinogradima.

Listove uvrće u cigaru

Odrasli insekt je zelene, plave ili bakarne boje, dug do 10 milimetara sa rilom koje buši tkivo biljaka. Pomoću rila polaže jaja u tkivo, a prethodno nagrizaju peteljku lista koji klone, odnosno, vene pa ga ženka cigaraša mota u cigaru. Nakon par dana list se suši i pocrni, a s njim se hrane larve koje se razviju iz položenih jaja.

Par dana nakon nagrizanja list se suši i pocrni

Inače, štetočina početkom proljeća izlazi iz zemlje i hrani se lišćem i pupoljcima. Nakon razvoja larve tokom ljeta odlaze iz lista na kukuljenje u zemlju. Mjere suzbijanja relativno su lake i prvo prskanje nakon cvjetanja trebalo bi da bude dovoljno da se štetočina suzbije. Pomaže i bakar prije cvjetanja.

Ono što je sigurno jeste da će se pojaviti u zasadima u kojima nisu odrađena prskanja, naročito poslije cvjetanja. Pažljivijim gledanjem peteljki listova, ako se uoče duži zarezi, to je znak da je ženka položila jaja.

Kada djelovati insekticidima?

Što se tiče hemijskih mjera suzbijanja najbolje su se pokazali insekticidi koji djeluju parama, ali pošto je većina njih izbačena iz upotrebe, odabir sredstva trebalo bi izvršiti nakon konsultacija sa stručnjacima.

Na stablu se može vidjeti po nekoliko "cigara"

Generalno, štete od cigaraša u zasadima krušaka i vinograda nisu velike. Na stablu se može vidjeti po nekoliko "cigara".

Ekološka sredstva koja mogu da se koriste odnose su Hunter i Boundari, dok pomažu i sirće, bijeli luk i ljuta mljevena paprika, ali se moraju uraditi barem dva tretmana zbog lakšeg spiranja sredstava.

Test prstima - može li se spasiti kruška od čađave krastavosti?

I naravno, najprihvatljiviji način jeste kidanje uvrnutih, odnosno, osušenih listova sa stabala koje je potom najbolje zapaliti. Tokom ljeta pomaže i okopavanje oko stabala kako bi se larve koje su zakukuljene u zemljištu izbacile na površinu. Time dolazi do njihovog djelimičnog uništavanja zbog uticaja atmosferilija i zaštitnih sredstava koja se primjenjuju vegetacionom periodu.


Tagovi

Curculionidae Cigaraš Voćnja pipa Hunter Boundary Kukuljenje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.