Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodični biznis
  • 03.10.2018. 16:30

Linija voća ima hladnjaču kapaciteta 700 tona, suše 400 tona šljive, a planiraju prerađivati i ostalo voće

Nadam se da će moj primjer ohrabriti i druge da investiraju u poljoprivredu, te da će kroz pokrivanje različitih sorti voća osigurati da se ne izlažu rizicima stalnih pomjeranja na tržištu, kaže Osman Mulahalilović, vlasnik kompanije Linija voća

Foto: Pixabay/PublicDomainPictures
  • 653
  • 40
  • 0

Osman Mulahalilović voćarstvom se počeo baviti iz hobija, a onda je 2016. godine kupio kompaniju "Linija voća" u Brčkom koja danas ima preko 100.000 zasađenih stabala voća. Trenutno je u toj kompaniji na vrhuncu berba jabuka. Kompanija ima i sadnice višnje, šljive i kruške, 15 stalno uposlenih radnika, a u toku berbe zaposle njih još 30 sezonskih. 

Osman je svoju ljubav prema voćarstvo prenio i na svog sina Ismara koji je, umjesto da preuzme advokatsku kancelariju, odlučio da radi na razvoju poljoprivrednog preduzeća. Porodični biznis se širi, ali im je svaka podrška dobrodošla, navodi Farma BiH.

Hladnjača kapaciteta 700 tona

"Imamo vlastitu hladnjaču kapaciteta 700 tona, gdje možemo skladištiti jabuku, da istu onda plasiramo tokom zime. Nedavno smo kroz USAID/Sweden FARMA II projekat nabavili sušnicu za sušenje šljive, tako da možemo osušiti 400 tona svježe šljive, te time smanjiti izazove oko plasmana proizvoda. Pothlađujemo je u hladnjači i takvu je sušimo", dodaje Osman koji je zahvaljujući radu sa USAID/Sweden FARMA II Projektom podigao proizvodnju, uvećao broj zaposlenih te osigurao nove prilike za napredovanje poljoprivrednicima sa kojima sarađuju. Posebno važnu ulogu u razvoju biznisa imaju žene.

Žene ključne u procesu sušenja šljiva

"U poljoprivredi smo svi jednaki, radimo zajedno i pravimo rezultate. Žene koje rade na pripremi šljiva za sušenje su ključne za kontrolu procesa i osiguranje kvalitete. U narednom periodu se planiramo baviti i preradom ostalog voća, postaviti liniju za zamrzavanje i otkoštičavanje višnje. S lokalnim vlastima imamo stabilnu saradnju – osiguravamo podsticaje, a vjerujemo da ako bi se zakup državnog zemljišta davao duže u zakup, to dodatno ohrabrilo ulaganja u poljoprivredu", ističe Osman koji kaže kako prostora za optimizam ima. 

"Planiramo izvoz suhe šljive, te kao što sam već rekao, moramo ulagati i širiti proizvodnju. Nadam se da će moj primjer ohrabriti i druge da investiraju u poljoprivredu, te da će kroz pokrivanje različitih sorti voća osigurati da se ne izlažu rizicima stalnih pomjeranja na tržištu. Sa vrijednim radom i dobrim planiranjem rezultati neće izostati", zaključuje Osman.


Tagovi

Porodični biznis Prerada voća Linija voća Osman Mulahalilović


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.