Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno gazdinstvo Kušić
  • 23.06.2018. 10:30

Kušići iz Rogatice zapuštenu ledinu pretvorili u imanje za uzor, a šire i nasad malina

Na nagovor prijatelja i stručnjaka, Kušići su pošli u za njih nepoznato - uzgoj malina. Na pet dunuma zemlje 2016. godine posadili su 7.000 sadnica ovog voća. Kako se danas nose sa situacijom na tržištu?

Foto: Glas Srpske/S.M.
  • 2.815
  • 188
  • 0

Poljoprivredno gazdinstvo porodice Kušić u Rogatici za kratko vrijeme postalo je primjer kako se od zapuštene ledine zarasle u korov i draču može stvoriti imanje za uzor.

"Sve je počelo prije nepune tri godine. Kupili smo 30-ak dunuma zemlje u Zaganovićima, nepunih tri kilometra od centra", priča Rajko Kušić, glava porodice, koji je s porodicom izbjegao iz Sarajeva 1996. godine i vratio se u rodni kraj. Toj zemlji, kaže, sve je falilo, a najviše ljudska ruka.

"Put do imanja bio je nikakav, nije bilo vode i struje. Mi smo sve to najvećim dijelom obezbijedili i uz nemala novčana ulaganja i maksimalan trud stvorili kutak koji smo godinama željeli", kaže Rajko, inače policajac u penziji.

2016. godine posadili 7.000 sadnica malina

Na nagovor prijatelja i stručnjaka, Kušići su pošli u za njih nepoznato - uzgoj malina. Na pet dunuma zemlje 2016. godine posadili su 7.000 sadnica ovog voća. Dobra priprema zemljišta, kvalitetne sadnice i intenzivan rad u malinjaku već u prvoj berbi donijeli su im oko 3,5 tona malina, iako prošla godina nije bila naklonjena malinarima, piše Glas Srpske.

Dobra priprema zemljišta, kvalitetne sadnice i intenzivan rad u malinjaku već u prvoj berbi donijeli su im oko 3,5 tona malina.

Kušići ove godine zadovoljno trljaju ruke jer očekuju duplo veće prinose. Berba je već počela i prve ubrane količine nagovještavaju da će se očekivanja ispuniti. To, kako kažu, znači i početak vraćanja više desetina hiljada maraka, koliko su uložili u imanje na Zaganovićima, ali i stvaranje podloge za širenje malinjaka.

Planiraju izgradnju mini hladnjače

Planiraju da već na jesen zasade novih pet dunuma malinama, uz ostavljanje prostora i za druge povrtarske kulture. Istovremeno sa proširenjem malinjaka planiraju i izgradnju mini hladnjače za skladištenje malina.

"Da bismo postigli intenzivnu proizvodnju u malinjaku, morali smo obezbijediti sistem za navodnjavanje “kap po kap”, a plan je da uradimo novo, veće spremište za vodu, sa kojim ćemo, nadamo se, imati vodu i u najsušnijem periodu godine", priča Rajkov sin Igor, inače komandir Policijske stanice u Rogatici i predsjednik Opštinskog udruženja malinara "Rogatička malina".

Planiraju da već na jesen zasade novih pet dunuma malinama, uz ostavljanje prostora i za druge povrtarske kulture. 

Zahvaljujući ovoj vrijednoj rogatičkoj porodici izgrađeno je i 400 metara novog puta. Pri tome su, kako kažu, imali pomoć opštine i Šumskog gazdinstava "Sjemeć".

Pčele su veliki oprašivač malina

Kušići su, po preporuci iskusnijih uzgajivača malina, na svoje imanje donijeli i pčele.

"Trenutno je naš pčelinjak skroman - tri jaka društva u isto toliko sanduka sa tendencijom povećanja i broja društava i košnica", kaže Igor. Dodaje i da dolazak pčela na imanje ima višestruku korist.

"One su veliki oprašivač malina, a maline kao medonosne biljke nepresušan izvor meda, pa od te simbioze imaju korist i biljke i pčele, a i mi, kroz povećanu proizvodnju meda", ističe Igor. 


Tagovi

Rajko Kušić Maline Uzgoj Hladnjača Pčele Oprašivanje Rogatička malina Malinjak


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.