Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kupina
  • 28.07.2017. 16:00

Kupina - borac protiv raka i drugih bolesti

Kupina je bogata vitaminima, antioksidansima i drugim hranjivim tvarima.

Foto: Agroklub.ba
  • 1.510
  • 147
  • 0

Kupine, slatko i sočno voće koje možete uzgojiti u svom vrtu, za vaše tijelo zaista mogu učiniti čudo. Naime, ova voćka koja raste u trnovitom grmu, bogata je vitaminima i antioksidansima i drugim hranjivim tvarima.

Kod njezine sadnje i uzgoja važno je povesti računa da se posadi na mjestu gdje će biti izložena izravnoj sunčevoj svjetlosti i dovoljan dotok vode. Također, pobrinite se da izbjegavate područja s teškim glinenom tlom ili pjeskovitim područjima.

Plodove daje i 20 godina

Kako bi vam tek posađena kupina počela rasti pH tla trebao bi biti između 5,5 i 7. Prije sadnje biljku obrežite, stavite biljku i zalijte je. Tlo možete obogatiti i s gnojivom. Kupina neće proizvesti plodove prve godine. Kupina može davati plodove i 20 godina, ako se o njoj pravilno brinete.

Zdravstvene vrijednosti kupine su nesagledive, a studije su pokazale kako mogu spriječiti, ali i usporiti rak. Razlog za to je najvjerojatnije zbog bogatih antioksidansa koji se nalaze u kupini. Kupine sadrže polifenole, antioksidanse koji se bore protiv raka.

Borac protiv raka

Kupine sprječavaju staničnu mutaciju koja prvenstveno dovodi do raka. Dok je uzrok raka složen i različit za svaku osobu, mutacija DNA i zdravih stanica je ono što dovodi do rasta ove bolesti, pa konzumacija hrane bogate antioksidansima, poput kupina, pomaže u suzbijanju ove mutacije.

Istraživanja su pokazala kako kupine imaju preventivna svojstva i na rak pluća. Kupine su bogate vitaminom K koji ima ulogu u sprječavanju i borbi protiv raka prostate, debelog crijeva, želuca, nosnog, usnog i jetrenog sustava.

Vitamin K u kupinama također je važan za zdravlje cijelog kardiovaskularnog sustava. Vitamin K povezan je sa zdravim razinama krvnog tlaka, te zdravljem krvnih žila. Kupine štite srce od zatajenja ili udara.

Kupine sadrže i vitamine A, C, B i E, te su izvrstan izvor vlakana. Ova niskokalorična voćka sadrži minerale poput bakra, mangana, magnezija, kalija, pantotenske kiseline, piridoksina, riboflavina, niacina i folne kiseline.

Studije su pokazale da su zbog antioksidansa kupine poboljšavaju i održavaju funkciju mozga. Također, smanjuju upalu, bore se protiv infekcije i ojačavaju imunitet. Kupine bi posebno trebale jesti žene jer pomažu u regulaciji menstrualnog ciklusa, a dobre su se pokazale i za sprječavanje starenja kože.

Foto: Agroklub.ba


Povezana biljna vrsta

Kupina

Kupina

Sinonim: - | Engleski naziv: Blackberry | Latinski naziv: Rubus fructicosus L.

Kupina je biljka penjačica iz porodice ruža (Rosaceae) te naraste od 50-300 cm. Stabljika joj je, manje-više bodljikava zavisno od sorte te mjestimično odrvenjela. Bodljike služe... Više [+]

Tagovi

Kupina Kupine Voće Zdravlje Uzgoj Rak Vitamini


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#Zelena je boja rasta, prirode i novca. Također, smirujuća boja, koja odgovara našim osjetilima.

To je također i boja povezana sa zavišću, dobrom srećom, velikodušnoću i plodnošću. Tradicionalna je boja mira, harmonije i dobre energije.