Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja lubenice
  • 04.06.2022. 10:30

Kupci se uvijek vraćaju Pekarićima - nema slađe lubenice od one s tezge kraj puta

Pekarići su poznati po proizvodnji dobre lubenice. Ovim se poslom bave oko 30 godina, a proizvode je na oko 16 duluma. Naslijedili su "posao" i ugled Jasminovog oca, starog bostandžije

Foto: Danijela Plavšić
  • 366
  • 177
  • 1

Nema "slađe" lubenice od one kupljene kraj puta? Mnogi smatraju da joj nepisano pravilo "testiranja" - kuckanjem u bostan, daje poseban šmek. Oduvijek se ova metoda prakticira kod proizvođača i prodavača u Bosni i Hercegovini. A, jedni od uzornih su Jasmin Pekarić i njegova supruga Adisa, poljoprivrednici iz Brke kod Brčkog. Oni obrađuju oko 30 duluma zemlje, a prednost je što su njihove parcele uz sam magistralni put Tuzla – Orašje, tako da uvijek imaju svježe ubrane plodove, koje se ne transportuje.

Pekarići su poznati po proizvodnji dobre lubenice. Ovim se poslom bave oko 30 godina, a proizvode je na oko 16 duluma. Naslijedili su "posao" i ugled Jasminovog oca, starog bostandžije iz ovog kraja. Kupci su već navikli, pored kvaliteta, i na njihovu tezgu uz samu ulicu, tako da im se uvijek vraćaju.

Tradicionalni uzgoj

Za raniju upotrebu sade hibrid Vasko, to je lubenica sa nešto tanjom korom i mnogi je baš zbog toga i traže. Na oko četiri duluma sade hibrid Mersini, lubenicu sa crnom korom, takođe za ranu proizvodnju, za kojom isto vlada veliki interes potrošača.

Nešto deblje kore je Crimson sweet, ali po okusu najslađa te se i ona dosta konzumira i tražena je, a dostižu težinu i do 16 kilograma. Ranije su probali uzgoj kalemljene lubenice Vasko čiju su rasadu nabavljali iz Čapljine. Ona je otpornija na hladnoću i bolesti te daje odličan prinos, ali je, kako kažu, kvalitet ploda bolji kod tradicionalnog gajenja. 

Planiraju povećati proizvodnju jagoda

"Prednost naše proizvodnje što smo uz sami put i većinu robe uspijemo na našoj tezgi prodati ono s čim imamo problem je nedostatak radne snage kao i mnogi drugi. Za sad žena i ja postižemo sve sami, kupovna moć stanovnika je znatno opala i to osjetimo i mi", ističe Jasmin, dodavši da proizvode i jagodu na 2 duluma, a plan im je da povećaju površinu pod ovom kulturom.

Sedam plastenika

Posjeduju i sedam plastenika od 120 m2 u kojima je zasnovana proizvodnja paradajza, paprike i jedan plastenik krastavca. Supružnici Pekarić su dugo u ovom poslu tako da im i proizvodnja rasada ide od ruke pa je sami sebi i proizvode. Osluškuju tržište, potrebe i zahtjeve kupaca te ne ekperimentišu sa novim sortama i hibridima.

Od paradajza najviše proizvode: Volovsko srce, Maraton, Big beef i u posljednje vrijeme Pink lady. Od Volovskog srca, Adisa pravi paradajz sos, a lani je ističe bio prava senzacija. Potražnja je bila ogromna, tako da je znatno više mogla prodati od količina koje je imala. 

"Sve što se u jesen ne proda i kad imamo problem sa uvozom povrća, ukiselim i prodajem kao zimnicu. Prošle godine proizvela sam 100 l sosa od paradajza, on se najviše i traži te turšija, šarena salata, paprika, paradajzuša i ostalo", navodi ona. 

Po sezoni uspiju dostići prinose od oko 400 kg

Iako ne teže isključivo za količinom, više su orijentirani ka kvalitetu ploda, po sezoni uspiju dostići prinose od oko 400 kg.

"Trudimo se da pesticide mnogo ne koristimo, samo osnovnu zaštitu i u krajnjem slučaju", kaže Jasmin.

Napravite svoj vrt bilo gdje - iskoristite stare posude, nesesere, pa i kacige

Što se tiče paprika proizvode Bibic, vrlo rani hibrid paprike tipa produžene babure koja je idealna za punjenje. Zbog ranog sazrijevanja pogodna je za raniju plasteničku proizvodnju, a odlikuje se visokim prinosom i kvalitetom plodova. Odlične rezultate daje i na otvorenom polju.

Svjedoci smo izrazito sušnih godina, no, imanje Pekarića je u blizini rječice Lukavac tako da mogu nesmetano zalijevati usjeve. Da toga nema, proizvodnja bi bila znatno otežana. 


Povezana biljna vrsta

Lubenica

Lubenica

Engleski naziv: Watermelon | Latinski naziv: Citrullus lanatus L.

Lubenica je jednogodišnja zeljasta biljka iz porodice Cucurbitaceae. Razvija snažni korijenov sistem koji se najvećim dijelom razvija u zoni do 40 cm tla, a glavni korijen dopire... Više [+]

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60% vode,  može biti i do 12% šećera te vitamina C od 24 - 97 mg%. Cvjeta više puta u... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Lubenica Jagoda Proizvodnja povrća Jasmin Pekarić Adisa Pekarić Brka Poljoprivreda Poljoprivrednici


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u oblasti agrobiznisa. U stalnom kontaktu sa poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima proistekla je borba za bolji položaj istih i za borbu agrara uopšte. Iz tog razloga bavi se i agrarnom politikom.