Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kruška
  • 04.04.2024. 16:30

Kruškina buha i grinje napadaju kruške - ovako ih zaštitite

Redovnim tretmanima zasada protiv obične kruškine buhe smanjuje se i populacija grinja.

Foto: PIS
  • 401
  • 43
  • 0

Zasadi kruške sada su fazi precvjetavanja i uočeno je prisustvo kruškine buhe. Registrovano je piljenje larvi prezimljujuće generacije obične kruškine buhe Sada je vrijeme za insekticidni tretman ove štetočine. 

Na listovima se uočavaju i simptomi prisustva eriofidnih grinja (Eriophies pyri) koje prezimljavaju u ljuspicama pupoljaka.

Ženka polaže jaja u mlado lisno tkivo, larve se nakon piljenja hrane u listu, stvaraju gale koje su u početku svijetle bijelo- žute. Kasnije dobijaju crvenu boju i na kraju tamnu boju, listovi gube funkciju, često se suše i opadaju. Odrasle larve sele se sa lista na list, zaražavajući čitava stabla. Imaju nekoliko generacija u toku godine. 

Redovnim tretmanima zasada protiv obične kruškine buhe smanjuje se i populacija grinja.

Za zaštitu krušaka od navedenih štetočina, preporuka proizvođačima je tretman zasada nekim od registrovanih akaricida na bazi aktivne materije abamektin, u kombinaciji sa mineralnim uljima. Abamektin se najčešće u koncentraciji 0,075 posto uz 0,25 mineralnog ulja ili abamektin u koncentraciji 0,1 posto.


Tagovi

Zasadi kruške Kruškina buha Zaštita kruške Preporuke stručnjaka Sktivne materije Insekticid


Autorica

Dinka Bogunović

Više [+]

Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".