Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita krušaka
  • 17.03.2024. 07:30

Kruškin cvjetojed može uništiti i do 80 posto roda, čime tretirati?

Štetočina se, ako je položeno jaje u pupoljak, najlakše uništava insekticidima koji djeluju parama, ali je takvih sve manje na tržištu.

Foto: Bojan Kecman
  • 242
  • 34
  • 0

Početkom marta ili ranije, na pupoljcima se vide smeđe rupice u kojima se nalaze jaja kruškinog cvjetojeda.

Krajnje je vrijeme za tretman protiv ove štetočine jer je vegetacija ove godine vegetacija krenula skoro mjesec dana ranije u odnosu na prošlu, što je dovelo do ranije pojave štetočina na voćkama. Među njima je i kruškin cvjetojed, Anthonomus pyri, koji može da pričini ogromnu štetu u zasadima krušaka.

Uništava tkivo cvijeta

Ženka prezimljava u zemljištu ili na stablima i rano u proljeće polaže jaja na pupoljke. Mjesto polaganja jaja je u vidu male smeđe rupice. Pupoljci će se otvoriti, ali će mnogi imati crnu boju jer će larva, koja se razvija nakon dvije do tri sedmice, uništiti tučak cvijeta. Štetočina može da uništi i do 80 posto roda ako se na vrijeme ne reaguje. Larva je žućkaste boje.

Rano u proljeće polaže jaja na pupoljke

Odrasli cvjetojed je kornjaš, rđaste boje, duge rilice. Dužina tijela je oko pet milimetra. Odrasle jedinke javljaju se u maju, kada izlaze iz pupoljaka, a onda odlaze na dopunsku ishranu, nakon čega idu na prezimljavanje. Insekt zna da odlaže jaja i ranije, u kasnu jesen, najčešće po jedno u svaki pupoljak. Ima jednu generaciju godišnje.

Kako se riješiti cvjetojeda?

Štetočina se, ako je položeno jaje u pupoljak, najlakše uništava insekticidima koji djeluju parama, ali je takvih sve manje na tržištu. Najbolji su bili insekticidi na bazi hlorpirifosa, međutim već duže vrijeme su zabranjeni. Dosta posla obavljaju crveno, plavo ili bijelo ulje, kao i kreč, odnosno zimsko prskanje rano u proljeće ili prije, u ranu jesen. Tretiranja su moguća i sredinom maja, odnosno sa izlaskom odraslog cvjetojeda iz pupoljka, prilikom njegove dopunske ishrane.

Djelimično dobri rezultati mogu da se dobiju sa začinima

Dobrim su se pokazali insekticidi na bazi gama i lambda-cihalotrina, kao i deltametrina. U svakom slučaju najbolje je da proizvođači konsultuju stručnjake za zaštitu voća.

Što se tiče organske zaštite, ona nije laka. Djelimično dobri rezultati mogu da se dobiju sa začinima kao što su biber i čili paprika, uz dodatak sirćeta i bijelog luka, kao i cimeta.

I začini mogu da djeluju parama, ali se lakše spiraju sa površine pupoljka zbog čega bi tretman trebalo ponoviti. 


Tagovi

Kruškin cvjetojed Tučak Hlorpirifos Gama cihalotrin Lambda cihalotrin Larva cvjetojeda


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nevjerovatan gest Milave dok je ručala sa prijateljicama zapalio internet. Prvo je pomela svu silažu sa svoje desne strane, pa je onda napala lijevu gomilu.