Otporna je na visoke temperature, plamenjaču i psilide. Pri tom je rodna, a plod je hrskav, sočan i sladak, tvrde njeni kreatori
Kruška budućnosti Eden Gold, kako ju već sada nazivaju njeni kreatori, uskoro bi mogla stići na tržište, izvještava Freshplaza. Navode da se radi o produktivnoj sorti sa velikim agronomskim prednostima koja se odlikuje otpornošću na bolesti, dobro se čuva i ima dobre organoleptičke osobine. Nastala je ukrštanjem Nashi i Coscia kruške od izraelskog uzgajivača Ben Dor.
Escande rasadnik je krajem avgusta predstavio puni potencijal nove sorte u francuskoj arborikulturnoj eksperimentalnoj stanici "La Pugère" u Bouches-du-Rhône, gdje se trenutno testira. Ovaj rasadnik je zadužen za njen razvoj u Francuskoj, Španiji, Portugalu i Maroku.
"Ono što je danas sigurno je da imamo krušku koja će biti lider u budućnosti", objašnjava Benoit Escande. Navodi da sorta vodi porijeklo iz zemlje u kojoj temperature dostižu 42 do 45°C i zbog toga će se lako prilagoditi toploj i suhoj klimi juga Francuske. Odlikuje se visokom produktivnošću, a otporna je na plamenjaču i manje je napadaju psilide. Ističe se po svom okusu i organoleptičkim osobinama. Plodovi su hrskavi, sočni, slatki, sa neobičnom teksturom.
Komercijalno predstavljanje nove kruške se ne očekuje još dvije godine. Escande rasadnik je potpisao ugovor sa eksperimentalnom stanicom za provođenje ispitivanja, jer za sada nemaju pouzdane, mjerljive i ponovljive podatke.
U Saint-Rémy-de-Provenceu trenutno se provode pokusi berbe i očuvanja. Ondje također tvrde da se nova sorta odlikuje dobrim rokom trajanja, koja polako sazrijeva i ostaje čvrsta. Obavljena ispitivanja skladištenja u klasičnim hladnjačama su pokazala da nakon pet, šest i sedam mjeseci čuvanja nisu uočeni unutrašnji poremećaji. Ističe da će ove godine vršiti daljnja ispitivanja, sa pet datuma berbe, kao i normalno skladištenje na hladnom.
Escande kaže da će se moći pridružiti svako ko želi pod uslovom da proizvodi prema preciznim specifikacijama: "Morate biti u stanju proizvesti određeni prinos i to učiniti kako treba. Ideja je da se voće dovede do potrošača u njegovom najboljem kvalitetu."
Povezana biljna vrsta
Tagovi
Autorica