Pretraga tekstova
U fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka i u vlažnim uslovima, može doći do infekcije pupoljaka gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve. Primjena preventivnih hemijskih mjera zaštite prije padavina je ključna.
U zasadima bresaka i nektarina sa ranostasnim sortimentom, već početkom februara je ponegdje došlo do bubrenja pupoljaka i pojave "zelene tačke". Tako je kretanje vegetacije već uočeno na određenim ekspozicijama u Podunavlju u susjednoj Srbiji.
U fazi bubrenja i otvaranja pupoljaka i u vlažnim uslovima, može doći do infekcije pupoljaka gljivom koja prouzrokuje kovrdžavost lista breskve.
"Uslovi koji treba da se ispune da bi se ostvarila infekcija ovim patogenom su temperature zraka u opsegu 5-21°C i vlaženje tkiva u trajanju od minimum 12,5 sati", kažu iz Prognozno-izvještajne službe zaštite bilja (PIS).
Kako smo ranije pisali, ovu bolest izaziva gljiva Taphrina deformans, koja napada nadzemne dijelove te voćke. Prvi simtomi se mogu uočiti u proljeće, odmah po kretanju vegetacije, a kada se pojavi više listova, simptomi se lako primjećuju. Mlado lišće počinje da se deformiše, uvija, gubi hlorofil i mijenja boju. Micelija gljive u parenhimu lista uništava hlorofil, on gubi zelenu boju i postaje žutocrvenkast do ljubičastocrvenkast.
U suzbijanju ovog ekonomski najznačajnijeg oboljenja breskve i nektarine, primjena preventivnih hemijskih mjera zaštite prije padavina je ključna.
"Proizvođače upućujemo da intenziviraju prisustvo u voćnjacima, da pregledaju pupoljke kako bi uočili da li nastupile kritične faze razvoja i pripreme se jer nas tretman protiv kovrdžavosti lišća uskoro očekuje."
Tagovi
Zasad breskve Uzgoj breskve Kovrdžavost lista Bubrenje pupoljaka Vegetacija
Autorica
Više [+]
Diplomirana novinarka, zaljubljena u pisanu reč. Trudi se da bude dorasla novinarskom postulatu: "Rečima usko, a mislima široko".
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentiraj!