Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba borovnica
  • 25.05.2024. 09:00

Kreće nikad ranija berba borovnica, ovo su cijene o kojima se nagađa

Da se nešto čudno dešava s voćkama ove godine dovoljno je pomenuti borovnice koje se već sad mogu, probirno, brati. Za nekoliko dana u banjalučkoj regiji očekuje se puna berba.

Foto: Bojan Kecman
  • 182
  • 15
  • 0

Vegetacija je poranila u ovoj godini, kao nikad prije, a sve zbog tople zime, odnosno, visokih temperatura tokom marta i aprila, što je uzrokovalo raniji početak vegetacije kod voćnih vrsta, pa i borovnica.

Očekuju i do tri kilograma po žbunu

Jedan od onih koji će početi da bere ovog vikenda je i Slobodan Bosančić iz Kadinjana, nedaleko od Laktaša. Na 500 sadnica koje su stare tri godine, očekuje i do tri kilograma roda, na većini grmova.

Bit će posla barem mjesec dana

"Iznenađen sam s tim kakvo je stanje zasada. Nisam očekivao da će rod biti veliki pogotovo jer su mladi grmovi. Stavili smo dosta sječke proljetos, a i počupali smo travu oko stabala, tako da imaju hrane. Bobice su krupne i ubrzo počinjem s berbom, samo ima nedostaje još par sunčanih dana da sazriju", kaže Slobo koji se brine o zasadu, u privremenom odsustvu zeta Aleksandra koji odrađuje najveći dio posla.

Proizvodnja bez pesticida, obezbjedili otkup

U zasadu su zasađene dvije sorte: Duke i Chandler. Ova druga sorta kasnije sazrijeva pa će Slobodan, što se tiče berbe, imati posla barem mjesec dana.

"Gigantska" borovnica oborila svjetski rekord - nova je sorta

"Već smo obezbijedili otkup cjelokupnog roda, po povoljnoj cijeni, što nam je veliko olakšanje. Ono što je najvažnije, nismo koristili pesticide, tj. fungicide i insekticide. Prskali smo jedino žutim i zelenim kristalonom, ali i domaćim, nekuvanim, mlijekom, koprivom i preparatima Zoberaminol i Blackup, koji su  dozvoljeni u organskoj poljoprivredi. Takođe, navodnjavali smo nekoliko puta ali smo imali sreće ove godine jer je bilo dovoljno kiša“, ističe Slobodan.

Borovnica iz bivše Jugoslavije prva dospijeva na tržište

Što se tiče otkupne cijene borovnica u ovoj godini, još nije poznata ali postoje indicije da bi trebalo da se kreće od 12 do 14 KM po kilogramu.

Neki će, sigurno, pokušati da je prodaju po višim cijenama, a dobro je to što borovnica iz bivše Jugoslavije prva dospijeva na tržište, jer borovnica iz Poljske zrije dvije do tri sedmice kasnije.


Povezana biljna vrsta

Borovnica

Borovnica

Engleski naziv: Blueberry | Latinski naziv: Vaccinium L.

Borovnica je listopadni grm iz porodice Erika; Vrijesovki (Ericaceae), prosječne visine od 20 - 50 cm. Raširena je pretežno u borovim, smrekovim i bukovim šumama. Cvjeta u maju i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Borovnica Slobodan Bosančić Kadinjani Zoberaminol Blackup


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

🚜🚜🚜 Prema podacima od prošle godine, Bosna i Hercegovina ukupno broji 12.212 registrovanih traktora, što je 0,99 posto od ukupnog broja motornih vozila u našoj zemlji. Podaci BIHAMK-a pokazuju da iz godine u godinu raste broj prvi put re... Više [+]