Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćki
  • 13.04.2018. 10:30

Kovrdžavost lista breskve - simptomi i suzbijanje

Kovrdžavost lista breskve izaziva gljiva Taphrina deformans. Prvi simptomi se uočavaju sa pojavom mladog lišća u proljeće. U poodmakloj fazi bolesti listovi se deformiraju, uvijaju, mijenjaju boju i na kraju opadaju.

Foto: Flickr / Hermes Almond
  • 2.055
  • 51
  • 0

Bolest kovrdžavost lista breskve izaziva gljiva Taphrina deformans, koja napada nadzemne dijelove te voćke. Prvi simptomi se mogu uočiti u proljeće, odmah po kretanju vegetacije, a kada se pojavi više listova, simptomi se lako primjećuju. Mlado lišće se počinje deformirati, uvijati, gubi klorofil i mijenja boju. Micelija gljive u parenhimu lista uništava klorofil, on gubi zelenu boju i postaje žutocrvenkast do ljubičastocrvenkast. Prisustvo parazita Taphrina deformans prouzrokuje potpuni poremećaj u rastu i razvoju stanica lista, zbog čega list počinje nepravilno rasti, uvija se spiralno i kompletno se izdeformira, prestaje rasti, gubi funkciju, suši se i opada.

Optimalna temperatura za klijanje spora Taphrina deformans 20°C

Kako objašnjava poljoprivredna savjetodavka, Živanka Špirić, ta gljiva prezimljava u sporama pod korom drveta, na granama i grančicama i ispod pupoljaka. Infekcija nastaje u momentu pojavljivanja mladog lista. Špirićeva ističe da vlažno vrijeme zimi naročito pogoduje prezimljavanju uzročnika bolesti, iako može prezimiti i u nepovoljnim uslovima. Spore klijaju na temperaturi oko 10°C, dok je optimalna temperatura za klijanje spora 20°C. Na temperaturama preko 26-30°C klijanje prestaje. Ukoliko ljeto počne rano sa sušnim periodom i visokom temperaturom, to ne odgovara uzročniku kovrdžavosti lista breskve, dok mu vlažno vrijeme sa višim temperaturama odgovara za razvoj.

Kad početi suzbijanje?

Suzbijanje uzročnika kovrdžavosti lista breskve treba početi tretiranjem stabala u jesen nakon opadanja listova, kao i u proljeće prije kretanja vegetacije. Jesenji tretman se obavlja preparatima na bazi bakra: bakarni kreč, bakar-oksihlorid, bakrocid, bordovska čorba, kupragin, Neoram, Cuprocaffaro i drugim.

Preparati na bazi bakra temelj zaštite

Bakarna sredstva su do danas predstavljala temelj zaštite biljaka protiv većine uzročnika bolesti, a naročito se to odnosi na breskvu. S obzirom na to da je količinu padavina u proljetnom periodu teško predvidjeti, za efikasnu zaštitu ovog voća neophodna su bar dva tretmana. Prvi tretman obavljamo dok su pupoljci potpuno zatvoreni. Tretman treba obaviti kvalitetno i sa obilnom količinom vode. Za to Živanka Špirić preporučuje plavo ili crveno ulje, u koncentraciji 2%-3%, dok drugi tretman treba obaviti u fenofazi bubrenja pupoljaka, to jest u fazi zelene točke, kada se otvara pupoljak - odozgo na vrhu se vidi zelena točka vrh mladog lista. Tada bi trebalo koristiti jedan od bakarnih preparata ili: Delan, Sylit, Dakflo, Akoflo, Galeon, Bravo, Odeon i Chorus.


Povezana biljna vrsta

Breskva

Breskva

Sinonim: - | Engleski naziv: Peach | Latinski naziv: Prunus persica L.

Breskva je jedna od najpopularnijih voćnih vrsta u svijetu koja je porijeklom iz Kine. Najveći obujam proizvodnje breskve je u Europi gdje su Italija, Grčka, Španija i Francuska... Više [+]

Tagovi

Breskva Kovrdžavost lista Taphrina deformans Bolest Liječenje Zaštita bilja Živanka Špirić


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas