Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podsticaji za voćare
  • 01.12.2023. 10:30

Količina regresiranog dizel goriva će se povećati? Šta je obećao ministar?

Osim goriva, voćari u RS bi trebalo da dobiju povećanje podsticaja za postavljanje protivgradnih mreža, sa 40 posto na čak 70 posto. Kolika će biti premija za otkupljeno voće i povrće?

Foto: Bojan Kecman
  • 142
  • 7
  • 0

Prema riječima Dragoje Dojčinovića, koji je na nedavno održanim izborima ponovo izabran za predsjednik Udruženja voćara RS, ali s mandatom od dvije godine, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Savo Minić je za narednu godinu obećao dosta toga.

Računaju na 150 litara?

"Prvo, moram da kažem da smo izuzetno zadovoljni i da je ovo jedini ministar koji zaista želi da nam pomogne jer je voćarstvo posljednjih godina u velikim problemima. Ostaće regres  od 0.75 KM po hektaru, po litri dizel goriva. Nadamo se da ćemo, po hektaru, moći da računamo na 150 litara, a za ratare bi trebalo da ostane 100 litara po hektaru",  kaže Dojčinović.

Osim goriva, voćari bi trebalo da dobiju, u narednom pravilniku za kapitalne investicije koji obično bude donesen početkom kalendarske godine, povećanje podsticaja za postavljanje protivgradnih mreža, sa 40 posto na čak 70 posto. 

"Vidjeli smo ove godine da su superćelijske oluje napravile katastrofu u voćnjacima u kojima nema protivgradnih mreža. Grad, odnosno led je pojedine voćare tukao i po nekoliko puta što se nikada nije desilo. Zato je najavljeno povećanje iznosa podsticaja od 70% od uloženih sredstava što je odlična mjera", komentirao je Dojčinović.

Ostaje podsticaj za podizanje novih zasada

Što se tiče mehanizacije, podsticaji bi trebalo da ostanu u istom iznosu, ali će period zabrane prodaje traktora da bude produžen na sedam ili 10 godina.

Ostaće mjera podrške sadnji novih zasada jabuka, krušaka, šljiva i dunja, odnosno, ministarstvo će plaćati jednogodišnju, razgranatu, sadnicu ovih voćnih vrsta do pet KM, sa PDV-om, a dvogodišnje sadnice, do šest KM. Premija za otkupljeno voće biće do 0.20 KM po kilogramu, osim za malinu za koju će da bude do 0.40 KM po proizvedenom i predatom kilogramu.

I povrtari mogu da računaju na premiju od 0.20 KM po kilogramu proizvedenog povrća, osim za bijeli luk, za kojega bi trebalo da se izdvaja do jedne marke, a za gljive, do 0.75 KM po kilogramu.

Šta sa ovogodišnjim voćem? 

A u vezi s premijom za ovu godinu, voćari bi trebalo da dobiju oko 0.20 pfeniga po proizvedenom i predatom kilogramu voća, bez obzira koje je u pitanju. Samo će se sačekati podaci o tome koliko je voća predato otkupljivačima.

Prema podacima voćara brojka bi trebalo da iznosi oko 20.000 tona, a ministarstvo računa na približno 28.000 tona.

 


Tagovi

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske Dragoja Dojčinović Savo Minić Protivgradna mreža Superćelijske oluje Sadnice Premija Otkupna cijena voća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.