Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 18.11.2023. 07:30

Kojim voćkama najviše smeta hladnoća i kako ih zaštititi zimi?

Iza tople jeseni često slijedi oštra zima. Najosjetljivije su mlade sadnice i vrste koje vole toplotu, poput agruma, breskve, vinove loze, kajsije, smokve, raznih palmi.

Foto: Depositphotos/apxipro
  • 206
  • 13
  • 0

Stablima i grmovima voćaka i ukrasnih vrsta prijeti zima sa svim pojavama koje donosi. Niske temperature i njihovo kolebanje, kiša, mraz, snijeg, mećave, snažni i hladni vjetrovi mogu izazvati mnogo problema.

Do izmrzavanja najčešće dolazi u godinama sa produženom vegetacijom. U takvim uslovima nema vremena da prirasti odrvene i da se stablo pripremi za mirovanje. U najgorem scenariju iza produžene, tople jeseni slijedi oštra zima sa veoma niskim temperaturama što izaziva velika oštećenja, čak i potpuno izmrzavanje stabala i grmova.

Neke vrste su otpornije i mogu izdržati veoma nepovoljne uslove, dok će druge stradati i zbog toga je u ovom periodu potrebno da ih zaštitimo. Najčešće se radi o mladim sadnicama i vrstama koje vole toplotu, poput agruma, breskve, vinove loze, kajsije, smokve, raznih palmi. Treba znati da je hladni period neophodan, jer biljke tada prolaze kroz mirovanje.

Posebno su osjetljive mlade sadnice (Foto: Depositphotos/siculodoc)

Pripreme za zimu

Na osjetljivima vrstama najprije smrzavaju listovi, a zatim jednogodišnje i dvogodišnje grančice. Najveća opasnost prijeti u udolinama gdje dolazi do nakupljanja hladnih vazudušnih masa i treba ih izbjegavati kod izbora lokacije za sadnju. Za izbjegavanje su i lokacije na udaru hladnog, sjevernog vjetra, sjeverna strana objekata, sjenovita mjesta.

Nakon odbacivanja lišća obavlja se sanitarna rezidba, saniraju se rane, obavlja zaštita od štetočina i bolesti te prihrana đubrivima bogatim fosforom i kalijem, a siromašnim azotom. Od pucanja kore i ožegotina stabla se štite krečenjem.

Kada i kako obaviti krečenje stabala voća?

Uslijed kolebanja temperature i zagrijavanja počinje kolanje biljnih sokova, a kada naglo dođe do pada temperature, kora stabla puca i nastaju rane. Malčiranje će zaštiti korijen u površinskom sloju i prizemni dio stabla/grma od izmrzavanja.

Velika pažnja u zaštiti citrusa

Na kontinentu se velika pažnja poklanja citrusima. Limune, narandže i mandarine unosimo u prostor gdje ne može doći do izmrzavanja. Kulture iz ove grupe su osjetljive na temperature 2 do 3ºC.

Na južnim područjima se ovakva stabla posađena u posude postavljaju na balkone i terase okrenute jugu. Prekrivaju se agroplatnima i folijama koje im omogućuju da dišu. U slučaju da se koristi najlon, jednom sedmično je potrebno otkriti u najtoplijem dijelu dana. Redovno ih zalijevajte. Mlada stabla su najosjetljivija prve dvije godine poslije sadnje.


Tagovi

Voćnjak Agrumi Mraz Zaštita voćaka Izmrzavanje voćaka Hladnoća Osjetljivost na hladnoću Limun zimi Citrusi zimi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

U ovom spektru nema banane kakvu sam danas ponijela za doručak ;)
Koji broj biraš?